Čilėje per indėnų susirėmimus su policija žuvo žmogus, nukentėjo 17 pareigūnų | KaunoDiena.lt

ČILĖJE PER INDĖNŲ SUSIRĖMIMUS SU POLICIJA ŽUVO ŽMOGUS, NUKENTĖJO 17 PAREIGŪNŲ

Čilės sostinėje protestuotojams susirėmus su riaušių policija per indėnų mapučių bendruomenės mitingą gyvybės neteko viena moteris, o 17 pareigūnų buvo sužeisti.

Apie 1 tūkst. aktyvistų – daugelis jų dėvėjo pončus ir tradicinius galvos raiščius, taip pat grojo apeiginiais būgnais – žygiavo prie Italijos aikštės Santjago centre, reikalaudami mapučių autonomijos.

Kai policija pamėgino išvaikyti protestą panaudojusi vandens patranką ir ašarines dujas, protestuotojai atsakė lazdomis ir akmenimis. Pasak įvykio vietoje buvusio naujienų agentūros AFP fotografo, susirėmimas truko apie 40 minučių.

„Grupė žmonių su gobtuvais nuolat puolė policininkus petardomis“, – pareiškė sostinės policijos viršininkas Enrique Monrasas Alvarez (Enrikė Monrasas Alvaresas).

„Viena [petarda] pataikė į vieną iš protestuotojų, kuris buvo šalia policininkų“, – pridūrė jis.

Policijos kamerų įrašuose matyti, kad petarda buvo paleista tuo metu, kai Ombudsmeno biuro teisininkė Denisse Cortes (Denisė Kortes) ėjo pasikalbėti su pareigūnais.

43 metų moteris buvo skubiai nugabenta į ligoninę, kur jai buvo atlikta operacija.

„Deja, pacientė mirė per intervenciją popiet“, – sakoma ligoninės pranešime.

Prokurorai pradėjo tyrimą dėl „šio neproporcingo smurto“ atvejo, nurodė vidaus reikalų ministras Rodrigo Delgado (Rodrigas Delgadas).

Čilės policija savo pareiškime nurodė, kad per susirėmimus taip pat buvo sužeista 17 policijos pareigūnų.

Iš viso buvo sulaikyta 10 asmenų.

Čilės valdžia jau ilgą laiką kaltinama diskriminuojant mapučių tautą – didžiausią vietos indėnų grupę, kuri prieš kelis šimtmečius kontroliavo plačias dabartinės valstybės teritorijas, bet vėliau buvo nustumta į užribį.

Mapučiai, laikomi seniausiais kai kurių Čilės dalių gyventojais, kovojo prieš ispanų užkariautojus, o vėliau – prieš čiliečių kariuomenę po šalies nepriklausomybės paskelbimo XIX amžiuje.

Šios etninės grupės atstovų teliko 700 tūkst. – tai yra tik nedidelė dalis dabartinių 17 mln. Čilės gyventojų.

GALERIJA

  • Čilėje per indėnų susirėmimus su policija žuvo žmogus, nukentėjo 17 pareigūnų
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o

indenai kovoja uz savo zeme kuria pasisavino eurobanditai pabege nuo teismo o siandien parsidave ateiviams kurie ir sukele si armagedona======

Anonimas

Tai gal araukanai, o ne mapučiai ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS