Per didžiausią šiais metais Kalifornijos gamtinį gaisrą žuvo 2 žmonės | KaunoDiena.lt

PER DIDŽIAUSIĄ ŠIAIS METAIS KALIFORNIJOS GAMTINĮ GAISRĄ ŽUVO 2 ŽMONĖS

Šimtai ugniagesių pirmadienį grumiasi su greit plintančiu miško gaisru Kalifornijos šiaurėje, jau pražudžiusiu du žmones ir privertusiu tūkstančius gyventojų palikti namus.

Makinio gaisras, kuris šiais metais kol kas yra didžiausias valstijoje, nusiaubė 22,5 tūkst. ha Klamato nacionaliniame miške netoli sienos su Oregonu, pranešė Kalifornijos priešgaisrinė tarnyba „CalFire“.

Pirmadienį ryte gaisras siautė visiškai nevaldomai, nes aukšta oro temperatūra ir gūsingas vėjas trukdė daugiau kaip 850 ugniagesių pastangoms kovoti su juo.

Kaliforniją ir kitas vakarines JAV dalis pastaraisiais metais niokojo didžiuliai gamtiniai gaisrai, kuriems palankias sąlygas sudaro daug metų trunkanti sausra ir klimato kaita.

Siskiju apygardos šerifo įstaiga pranešė, kad ugniagesiai sekmadienį sudegusiame automobilyje prie vienų namų Klamat Riverio bendruomenėje rado dviejų žmonių palaikus.

Šerifas Jeremiah LaRue (Džeremaja LaRu) televizijai „ABC News“ sakė, kad, ugniagesių manymu, porą ugnis pasivijo bandančią pabėgti.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas (Gevinas Niusomas) paskelbė nepaprastąją padėtį Siskiju apygardoje; daugiau kaip 2 tūkst. šio kaimiškojo rajono gyventojų liepta evakuotis.

Pastangas suvaldyti gaisrą komplikuoja karščio banga, kai oro temperatūra viršija 38 Celsijaus laipsnius, sausi kaip parakas miškai, žaibavimas ir stiprus vėjas.

„Tikimasi, kad ugnis plis visomis kryptimis, – paskelbė Klamato nacionalinio miško tarnyba. – Įspėjimas dėl audrų ir žaibavimo. Galimas gūsingas... 50–80 km per val. vėjas.“

Kaip nurodė Siskiju apygardos šerifo įstaiga, gaisras Vairikos rajone sunaikino per 100 pastatų, įskaitant namus, parduotuvę ir bendruomenės centrą, bet pačiam miesteliui, kuriame gyvena maždaug 7,8 tūkst. žmonių, pavojaus dar nekelia.

„Aplinkinių rajonų [gyventojai] turėtų būti pasirengę prireikus išvykti. Prašom nesvyruojant evakuotis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė šerifas.

Makinio gaisras yra didžiausias Kalifornijos gamtinis gaisras šiais metais, nors tebėra mažesnis už pernai kone 400 tūkst. ha išdeginusį Diksio gaisrą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS