ES reikalauja „nuolatinių paliaubų“ Afganistane | KaunoDiena.lt

ES REIKALAUJA „NUOLATINIŲ PALIAUBŲ“ AFGANISTANE

Europos Sąjunga ketvirtadienį pasmerkė naujausias kruvinas Talibano atakas Afganistane ir pareikalavo „skubaus, visiško ir nuolatinio ugnies nutraukimo“.

Bendrijos užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) bei pagalbos ir krizių valdymo eurokomisaro Janezo Lenarčičiaus paskelbtame pareiškime ES apkaltino talibus sulaužius pažadą siekti taikos derybų keliu.

„Šis beprasmis smurtas kelia milžiniškas kančias Afganistano piliečiams ir didina šalies viduje perkeltų asmenų, ieškančių saugumo ir prieglobsčio, skaičių“, – sakė jie.

„Talibano karinis puolimas tiesiogiai prieštarauja jų pareikštam įsipareigojimui derybų būdu išspręsti konfliktą ir Dohos taikos procesui“, – priduriama pareiškime.

Šis beprasmis smurtas kelia milžiniškas kančias Afganistano piliečiams ir didina šalies viduje perkeltų asmenų, ieškančių saugumo ir prieglobsčio, skaičių.

„Tarptautinės humanitarinės teisės principų ir žmogaus teisių pažeidimai ir toliau krečia šalį, ypač Talibano kontroliuojamose teritorijose, pavyzdžiui, savavališkas ir neteisminis civilių žmonių žudymas, viešas moterų plakimas ir infrastruktūros naikinimas“, – sakoma pareiškime.

„Kai kurie iš šių veiksmų gali prilygti karo nusikaltimams ir juos reikės ištirti. Už juos atsakingi Talibano kovotojai ar vadai turi būti patraukti atsakomybėn“, – priduriama jame.

Pareiškime buvo paminėti trys pastarojo meto išpuoliai: ataka prieš Jungtinių Tautų biurą Herate, puolimas Laškar Ga mieste, per kurį žuvo 40 civilių, ir prieš gynybos ministro rezidenciją Kabule nukreipta ataka.

„ES ragina paskelbti skubų, visišką ir nuolatinį ugnies nutraukimą, kad būtų suteikta galimybė taikai“, – sakė ES pareigūnai.

Smurtas Afganistane intensyvėjo nuo gegužės pradžios, Talibanui siekiant pasinaudoti palankia padėtimi, kai po beveik 20 metų trukusios kampanijos iš šalies baigiamos išvesti JAV vadovaujamos užsienio pajėgos.

Kovotojai yra užėmę dešimtis rajonų visame Afganistane ir keleto svarbių sienos perėjų kontrolę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS