ES: Rusijai teks atsakyti už raketų terorą | KaunoDiena.lt

ES: RUSIJAI TEKS ATSAKYTI UŽ RAKETŲ TERORĄ

Europos Sąjunga ketvirtadienį pasmerkė kruviną Rusijos raketų smūgį traukinių stočiai Ukrainoje ir įspėjo, kad „už Rusijos raketų terorą atsakingi asmenys bus patraukti atsakomybėn“.

„ES griežtai smerkia dar vieną siaubingą Rusijos ataką prieš civilius gyventojus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), Rusijos smūgio Čaplynės traukinių stočiai aukų skaičiui išaugus iki 25.

J. Borrellis nenurodė, kaip Briuselis ketina reikalauti Maskvos atsakomybės, tačiau kitą savaitę Prahoje jis rengia ES užsienio reikalų ir gynybos ministrų susitikimus karui aptarti.

Per šešis mėnesius nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios ES valstybės narės įvedė šaliai agresorei įvairių ekonominių sankcijų. Daugelis Bendrijos šalių perdavė Ukrainai ginklų.

Tačiau J. Borrellis pripažino, kad bus sunku išlaikyti vieningą paramą dar griežtesnėms priemonėms, nes didėjančios energijos kainos skaudžiai kerta Europos įmonėms bei vartotojams ir gali nugramzdinti Senąjį žemyną į recesiją.

Prahoje J. Borrellis siūlys, kad ES rengtų mokymus Ukrainos kariams.

Sausumos sieną su Rusija turinčios Bendrijos narės Lenkija, Suomija, Estija, Latvija ir Lietuva taip pat siūlys uždrausti Rusijos piliečiams išduoti ES turistines vizas.

Tačiau Vokietija ir kai kurios kitos valstybės narės nenori pritarti šiai priemonei, nes nerimauja, kad toks žingsnis būtų žalingas rusams, kurie nepalaiko Kremliaus politikos ir nori pabėgti iš savo šalies.

Rusijos pajėgos smogė Čaplynės traukinių stočiai Dnipropetrovsko srityje trečiadienį, kai Ukraina minėjo savo Nepriklausomybės dieną, šįmet sutapusią su Maskvos invazijos pradžios pusės metų sukaktimi.

Per ataką žuvo 25 žmonės, tarp jų du vaikai, dar 31 buvo sužeistas.

Gairės: karas Ukrainoje, ES, atsakomybė, Rusijos kariai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS