ES smerkia „bet kokius bandymus“ pakenkti Irano branduolinėms deryboms | KaunoDiena.lt

ES SMERKIA „BET KOKIUS BANDYMUS“ PAKENKTI IRANO BRANDUOLINĖMS DERYBOMS

Europos Sąjunga pirmadienį įspėjo vengti bet kokių veiksmų, galinčių sužlugdyti derybas, kuriomis siekiama sugrąžinti Jungtines Valstijas į tarptautinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

Šį pareiškimą ES paskelbė Teheranui apkaltinus Izraelį dėl atakos prieš Natanzo urano sodrinimo gamyklą.

ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) atstovas Peteris Stano (Peteris Stanas) sakė, kad minimas incidentas „galėjo būti sabotažo aktas“, tačiau pabrėžė, jog neturima oficialios informacijos, kas už jį atsakingas.

„Mums reikia kiek įmanoma greičiau nuodugniai išsiaiškinti visus faktus“, – sakė P. Stano ir pridūrė: „Atmetame bet kokius bandymus pakenkti diplomatinėms pastangoms dėl branduolinio susitarimo.“

Netoli Teherano esančiame Natanzo branduoliniame komplekse sekmadienį buvo dingusi elektra. Iranas pareiškė, kad prieš kompleksą buvo įvykdytas „teroristinis aktas“.

Incidentas įvyko kitą dieną po Irano pranešimo, kad šiame komplekse buvo paleista modernių, sparčiau uraną sodrinančių centrifugų linija.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pirmadienį pareiškė besitikinti, kad šis incidentas nepakenks deryboms.

Ministerija pranešime sakė atidžiai stebinti situaciją, susijusią su „rimtu incidentu“, ir teigė besitikinti, kad jis „nepakenks konsultacijoms, įgaunančioms pagreitį“.

Vienoje susirinkę derybininkai ieško būdų, kaip grąžinti Jungtines Valstijas į 2015 metais pasirašytą daugiašalį susitarimą su Teheranu, kuriuo šiitiška respublika įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018 metais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas). Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Derybas koordinuojančios ES diplomatas Enrique Mora (Enrikė Mora) penktadienį sakė, kad pirmoji diskusijų savaitė buvo „konstruktyvi“. Derybose dalyvaujančios šalys bando įtikinti Vašingtoną atšaukti šiitiškai respublikai D. Trumpo grąžintas sankcijas, o Teheraną – vėl vykdyti savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Naujasis JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) leido suprasti esąs pasirengęs atšaukti savo pirmtako sprendimą.

Izraelis griežtai nepritaria branduoliniam susitarimui su Iranu ir žadėjo sužlugdyti bet kokias Teherano pastangas pasigaminti branduolinių ginklų, nors šiitiška respublika visuomet neigė turinti tokių užmojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Faktas

Tai JAV kartu su žydai įvykdė šią provokaciją. Anglosaksai didžiausi niekšai, provokatoriai ir žmonių žudytojai,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS