Florida grumiasi ne tik su virusu: ruošiasi artėjančiam uraganui | KaunoDiena.lt

FLORIDA GRUMIASI NE TIK SU VIRUSU: RUOŠIASI ARTĖJANČIAM URAGANUI

Florida sekmadienį ruošiasi artėjančiam uraganui, sinoptikams perspėjus, kad atogrąžų audra „Isaias“ gali sustiprėti prieš užklupdama valstiją, smarkiai paveiktą koronaviruso epidemijos.

„Isaias“ gali sukelti didelį bangavimą ir staigius potvynius kai kur Floridoje, sekmadienį pranešė Nacionalinis uraganų centras (NHC) ir pridūrė, kad „reikia paskubėti užbaigti gyvybės ir turto apsaugos pasirengimo darbus“.

Atogrąžų audrai slenkant Floridos pietryčiuose esančio Majamio link, vėjo gūsių greitis pasiekė 110 km per valandą.

Anksčiau ši audra atnešė atogrąžų liūtis į Bahamų salas, tačiau stichijos smarkumas buvo sumažintas nuo 1-osios kategorijos uragano iki atogrąžų audros.

Floridos pakrantę ankstyvą sekmadienį užklupo smarkūs vėjo gūsiai, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) audrai artėjant paskelbė nepaprastąją situaciją, kad valstija galėtų gauti federalinę pagalbą.

„Šiąnakt pradėsime matyti audros padarinius, kurie, be abejo, pasireikš ir visą ateinančią dieną iki rytojaus vakaro“, – vėlai šeštadienį sakė Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, pridūręs, kad Palm Bičo apygarda paskelbė apie savanorišką gyventojų evakuaciją.

Valstija taip pat grumiasi su koronaviruso protrūkiu, apsunkinusiu pasirengimą stichijai.

Florida šiuo metu yra antroje vietoje pagal užsikrėtimo atvejų skaičių po Kalifornijos, turinčios dvigubai daugiau gyventojų.

Šeštadienį Floridos valdžia pranešė apie 179 mirties atvejus – tai yra naujas valstijos rekordas, o bendras aukų skaičius pasiekė 6 843.

Audra gali turėti įtakos ne tik veiklai Žemėje: du JAV astronautai šeštadienį pradėjo kelionę iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) privačios bendrovės „SpaceX“ erdvėlaiviu „Crew Dragon“. Jiedu turi vėliau sekmadienį nusileisti ant vandens Meksikos įlankoje.

„Komandos dirba išties sunkiai, ypač atsižvelgiant į orų dinamiką artimiausiomis dienomis aplink Floridą“, – per atsisveikinimo ceremoniją TKS kalbėjo vienas iš astronautų Dougas Hurley (Dagas Herlis).

Svarstymai apie evakuaciją

Artėjant audrai, Floridos gyventojai suskubo apsirūpinti būtiniausiais reikmenimis.

44 metų Jasonas Woodallas (Džeisonas Vudalas) užkalinėjo lentomis Majami Bičo parduotuvę, kur jis dirba, kol kiti žmonės krovė smėlio maišus.

„Dėl viso pikto visuomet reikia būti pasiruošusiam, nes iš anksto neįmanoma nuspėti, kas gali nutikti, – sakė jis. – Visuomet yra galimybė, kad [audra] sustiprės.“

„Pamenat, kaip buvo prieš kelerius metus? Ji sustojo visai netoli, paskui ėmė suktis ir įgijo didžiulį stiprumą“, – pridūrė vyras, turėdamas omeny itin smarkų, 5-os kategorijos uraganą „Michael“, nuniokojusį tą teritoriją 2018 metais.

Gubernatoriaus R. DeSantiso teigimu, atsižvelgiant į didelį COVID-19 atvejų skaičių, geriau „tiesiog perlaukti vietoje, o ne perkelti žmones iš namų“, nebent padėtis bus tokia pavojinga, kad Floridos gyventojams prireiks prieglobsčio.

Tačiau nerimaujama, kad audra pakenks pastangoms suvaldyti pandemiją.

„Kai tik atnaujinsime testavimą, labai tikėtina, kad vėl užfiksuosime [COVID-19 atvejų] staigų pagausėjimą“, – sekmadienį televizijai CNN sakė Majamio meras Francis Suarezas (Fransis Suaresas).

Floridos COVID-19 testavimo centrai yra uždaryti nuo ketvirtadienio ir galės atverti savo duris tik praėjus audrai.

Valstijos krizinių situacijų valdymo skyrius paaiškino, kad centrai įsikūrę palapinėse ir negali atlaikyti stipraus vėjo.

Užtvindyti namai, išvartyti medžiai

„Isaias“ ketvirtadienį jau nuniokojo Puerto Riką, kur išvartė nemažai medžių ir elektros linijų stulpų, taip pat užtvindė daugybę namų.

Salos valdžia pranešė, kad šeštadienį buvo rastas 56 metų moters, kurios automobilį nušlavė audros atnešti vandenys, kūnas.

Tuo metu Bahamų meteorologijos departamento direktoriaus pavaduotojas Jeffrey Simmonsas (Džefris Simonsas) pareiškė laikraščiui „The Nassau Guardian“, kad „baisiausia dalis“ audros anksti šeštadienį užklupo Niu Providensą, labiausiai apgyvendintą salą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizduose matyti užtvindytos gatvės ir išvartyti medžiai, taip pat pustuštės prieglaudos.

Šis uraganas yra pirmasis, nusiaubęs salyną po 5-osios kategorijos audros „Dorian“, kuris pernai tris dienas siaubė dvi salas.

Tuo metu Dominikos Respublikoje žmonės tvarkėsi, likviduodami Magua upės išsiliejimo iš krantų pasekmes.

GALERIJA

  • Florida grumiasi ne tik su virusu: ruošiasi artėjančiam uraganui
  • Florida grumiasi ne tik su virusu: ruošiasi artėjančiam uraganui
  • Florida grumiasi ne tik su virusu: ruošiasi artėjančiam uraganui
  • Florida grumiasi ne tik su virusu: ruošiasi artėjančiam uraganui
EPA-ELTOS, Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nu

ka?....Danute.. kol dar vyrusas nesugrauze ir viesulas nepasigrobe o negrai nenusove varyk i teviske priziuret savo mamos bei sesers kapu o darbo cia pilna tik ne tinginiams tik atsivezk kai/linius kad nesusaltum genro skrydzi/o laukiam gimines ir pazistami/.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS