Floridą pasiekė istorinis uraganas „Ian“: kai kurie rajonai priminė ežerus | KaunoDiena.lt

FLORIDĄ PASIEKĖ ISTORINIS URAGANAS „IAN“: KAI KURIE RAJONAI PRIMINĖ EŽERUS

Uraganas „Ian“, meteorologų vadinamas istoriniu, trečiadienį nutraukė elektros tiekimą pietvakarinėse Floridos pakrantėse ir sukėlė „katastrofišką“ štorminę patvanką bei potvynį.

JAV sienų apsaugos tarnyba pranešė, kad nuskendus laiveliui dingo 20 migrantų. Keturi kubiečiai plaukte pasiekė Floridos salas, o tris jūroje išgelbėjo pakrančių apsaugos tarnyba.

JAV nacionalinis uraganų centras (NHC) paskelbė, kad „itin pavojingo“ uragano „akis“ sausumą – vieną salą į vakarus nuo Fort Majerso – pasiekė maždaug 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Dramatiškuose televizijos reportažuose iš pakrantės miesto Neiplso matyti potvynio vandenys, plūstantys į pajūrio namus, užliejantys kelius ir nešantys automobilius.

Kai kurie 80 tūkst. gyventojų turinčio Fort Majerso rajonai priminė ežerus.

NHC nurodė, kad „Ian“ vėjų greitis tuo metu, kai uraganas pasiekė sausumą, buvo 240 km per valandą. Vėliau „Ian“ susilpnėjo iki 3 kategorijos uragano, vėjo greitis sumažėjo iki 167 km per val., bet Floridą ir toliau talžė „katastrofiška štorminė patvanka, vėjai ir potvyniai“, apie 21 val. vietos laiku nurodė NHC.

Trečiadienį vakare elektros neturėjo kone 2 mln. iš 11 mln. Floridos gyventojų. Labiausiai nukentėjo pietvakariniai valstijos rajonai.

„Ian“ paveiks kelis milijonus žmonių Floridoje ir pietrytinėse Džordžijos bei Pietų Karolinos valstijose.

Meteorologai įspėja dėl didžiausios per kartos gyvenimo laiką nelaimės.

„Apie šią audrą kalbėsime dar daug metų, – sakė Nacionalinės meteorologijos tarnybos (NWS) direktorius Kenas Grahamas (Kenas Grejemas). – Tai istorinis įvykis.“

Pavojinga gyvybei

Keliolikoje Floridos pakrantės apygardų maždaug 2,5 mln. žmonių buvo įsakyta privalomai evakuotis, buvo įrengiant kelios dešimtys laikinų prieglaudų. Kitose apygardose gyventojams rekomenduojama evakuotis.

Tampos ir Orlando oro uostai sustabdė visus komercinius skrydžius, o kruizinių laivų kompanijos atidėjo išvykimą arba atšaukė keliones.

Manoma, kad kai kuriose valstijos dalyse iškris iki 76 cm kritulių, o štorminės patvankos bangų aukštis gali pasiekti pražūtingą 3,6–5,5 metrų lygį, todėl valdžios institucijos įspėja dėl baisių sąlygų.

„Tai pavojinga gyvybei situacija“, – perspėjo NHC.

Audra turėjo nuslinkti per centrinę Floridos dalį, o vėlai ketvirtadienį pasiekti Atlanto vandenyną.

Dieną prieš tai „Ian“ kaip 3 kategorijos audra siautė Kubos vakaruose. Uraganas nutraukė elektros tiekimą visoje saloje.

Kubos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Pinar del Rijaus provincijoje žuvo mažiausiai du žmonės.

Jungtinės Valstijose Pentagonas pranešė, kad Floridoje iškviesta 3,2 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių, o dar 1,8 tūkst. yra pakeliui.

Dėl klimato kaitos šiltėjant vandenynų paviršiui gali padaugėti galingų atogrąžų audrų ar ciklonų su stipresniais vėjais bei didesniu kritulių kiekiu, nors bendras ciklonų kiekis neturėtų keistis.

Gairės: Ian, uraganas, Florida
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tai

rusu kerstas uz dujotieki.

koks kalvis toks ir likimas

Dauguma zmoniu yra parazytai,naikina miskus,gamta, dievas jau nuveido rankas,atidave valia gamtai,gamta mums atsimoka,nesidziaukites ateis kataklizmai visur,daugiau,maziau,anksciau,veliau ,bet visi paragausim savo darbo vaisius,gamta nuo musu purtosi,nes mes parazytai gamtos,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS