G. Floydo nužudymo byloje buvusiam policininkui skirta pustrečių metų kalėjimo bausmė | KaunoDiena.lt

G. FLOYDO NUŽUDYMO BYLOJE BUVUSIAM POLICININKUI SKIRTA PUSTREČIŲ METŲ KALĖJIMO BAUSMĖ

Buvusiam Mineapolio policijos pareigūnui Thomas'ui Lane'ui (Tomui Leinui) ketvirtadienį už vaidmenį afroamerikiečio George'o Floydo (Džordžo Floido) nužudyme buvo skirta pustrečių metų įkalinimo bausmė, kurią jis turės atlikti federaliniame kalėjime.

Vasarį jis buvo nuteistas už G. Floydo, kurį 2020 metų gegužę arešto metu nužudė tada Mineapolio policijoje dirbęs baltaodis Derekas Chauvinas (Derekas Šovinas), pilietinių teisių pažeidimą.

Th. Lane'as ir du kiti įvykio vietoje per liūdnai pasibaigusį G. Floydo areštą buvę ekspolicininkai – Tou Thao (Tu Tao) ir Alexander'as Kuengas (Aleksandras Kingas) – pripažinti kaltais dėl „sąmoningo abejingumo“ G. Floydo poreikiams dėl medicininės pagalbos.

D. Chauvinas, kuris beveik 10 minučių keliu spaudė kaklą G. Floydui, kol šis mirė, pernai buvo nuteistas už jo nužudymą ir atlieka 22 metų laisvės atėmimo bausmę.

Federaliniai prokurorai JAV teisėjo Paulo Magnusono (Polo Magnusono) prašė baltaodžiam Th. Lane'ui skirti ilgesnę kaip penkerių metų kalėjimo bausmę.

Advokatai savo klientui prašė daug švelnesnės bausmės – kiek daugiau nei dvejų metų. Savo prašymą jie motyvavo tuo, kad Th. Lane'as pasiūlė paguldyti G. Floydą ant šono ir bandė jį gaivinti.

Teisėjas Th. Lane'ui skyrė dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę su dvejų metų priežiūros laikotarpiu.

„Tai siaubinga“, – televizijai prie teismo sakė vienas iš G. Floydo brolių Philonise'as (Filonisas).

„Visą šią baudžiamąją sistemą reikia sugriauti ir pastatyti iš naujo“, – pridūrė jis.

39 metų Th. Lane'as buvo policijos naujokas, kai kartu su kitu nauju policininku A. Kuengu sulaikė G. Floydą, vienos parduotuvės savininkui apkaltinus jį panaudojus padirbtą 20 JAV dolerių banknotą.

Policininkams stengiantis įsodinti stambaus sudėjimo G. Floydą į savo automobilį, prie jų prisijungė du patyrę pareigūnai – D. Chauvinas ir T. Thao.

T. Thao ir A. Kuengas taip pat buvo pripažinti kaltais už tai, kad neįsikišo ir nesustabdė „nepagrįstos jėgos“ naudojimo prieš G. Floydą.

Th. Lane'ui pastarasis kaltinimas nebuvo pareikštas. Arešto vaizdo įraše matyti, kad du kartus Th. Lane'as pasiūlė G. Floydą apversti ant šono.

Gegužę Th. Lane'as pripažino savo kaltę dėl atskirų valstijos kaltinimų prisidėjus prie antro laipsnio netyčinio nužudymo. Pagal su prokurorais sudarytą susitarimą dėl šių kaltinimų jis praleis už grotų trejus metus.

Valstijos ir federalinė bausmės Th. Lane'ui bus subendrintos.

2020-ųjų gegužę praeivio nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kaip 19 metų Mineapolio policijoje dirbęs D. Chauvinas keliu spaudžia kaklą ant žemės paguldytam ir antrankiais surakintam G. Floydui, vis kartojančiam „negaliu kvėpuoti“.

Šis įrašas žaibiškai išplito internete ir išprovokavo protestus prieš rasinę neteisybę ir policijos brutalumą Jungtinėse Valstijose ir daugelyje kitų šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

kažkas ten

jau visai negerai ........ neliks policininkų po tokių nuosprendžiu

Anonimas

...toki buivola tik vienas policininkas butu neiveikes; pasielge jie teisingai,kaip reikia -su nusikalteliu ....ir labai neteisingai nubaustas policininkas ,atlikes pareiga su buivollo tramdymu.

Anonimas

Kai koks uniformuotas banditas nužudys kurį nors iš jūsų, tuoj užgiedosit visai kitaip. O jei tas policininkas dar bus juodas ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS