Gazos Ruože vėl prasidėjo kruvini neramumai: žuvo mažiausiai 12 žmonių | KaunoDiena.lt

GAZOS RUOŽE VĖL PRASIDĖJO KRUVINI NERAMUMAI: ŽUVO MAŽIAUSIAI 12 ŽMONIŲ

  • 8

Sekmadienį žuvusių palestiniečių skaičius Gazos ruože išaugo iki 12, pranešė „Hamas“ valdoma Sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelis pradėjo rengti smūgius prieš palestiniečius, kai „Hamas“ ir kitos grupės šeštadienį iš Gazos ruožo paleido keliasdešimt raketų į šalies pusę.

Ministerija nurodė, kad trys žmonės, įskaitant nėščią moterį, žuvo šiaurinėje Gazoje, o dar du asmenys buvo nukauti pietinėje anklavo dalyje.

Šie skaičiai papildo anksčiau skelbtą informaciją apie septynias aukas.

Mažiausiai šeši žuvę žmonės yra kovotojai, susiję su „Hamas“ arba „Islamo džihado“ organizacija.

Vaizdo grasinimas

Tęsiantis smūgiams, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) šeštadienį sušaukė pasitarimą su saugumo tarnybų vadais, bet viešų komentarų nepateikė.

„Islamo džihadas“ paskelbė pareiškimą, kuriuo prisiėmė atsakomybę bent už kai kurias į Izraelį paleistas raketas. Grupuotė taip pat nurodė, kad yra pasirengusi tolesnėms atakoms.

Jos ginkluotasis sparnas išplatino vaizdo įrašą, kuriame matyti kovotojai, dirbantys prie raketų, ir grasinama svarbiems Izraelio objektams, tarp jų Ben-Guriono tarptautiniam oro uostui netoli Tel Avivo.

Dėl apšaudymo raketomis Izraelis iki atskiro pranešimo uždarė sienos su Gazos Ruožu perėjas ir zoną, kurioje leidžia žvejoti anklavo žvejams.

Egipto ir Jungtinių Tautų pareigūnai dalyvauja diskusijose dėl situacijos sureguliavimo, kaip ne kartą yra darę praeityje, o Europos Sąjunga paragino tuojau pat sustabdyti raketų leidimą iš Gazos Ruožo.

JT pasiuntinys Izraelio ir palestiniečių konfliktui Nikolajus Mladenovas paragino „visas šalis nedelsiant deeskaluoti (padėtį) ir grįžti prie pastarųjų kelių mėnesių susitarimų“.

Jungtinės Valstijos pasmerkė raketų leidimą į Izraelį ir nurodė visiškai remiančios jo „teisę į savigyną nuo šių nepakenčiamų atakų“.

Vizitas į Kairą

Padėtis paaštrėjo Gazos Ruožo pasienyje penktadienį įsiplieskus rimčiausiems pastarojo meto susirėmimams, per kuriuos buvo pašauti du izraeliečių kariškiai. Vėliau Izraelis surengė atsakomąjį antskrydį, per kurį žuvo keturi palestiniečiai, įskaitant du „Hamas“ kovotojus.

„Hamas“ ir Izraelis nuo 2008 metų kariavo tris kartus, ir šiuo metu nuogąstaujama, kad gali įsiplieksti ketvirtas konfliktas.

Tarpininkaujant Egiptui ir JT, abi konflikto šalys buvo paskelbusios paliaubas, taigi, iki Izraelio balandžio 9-osios visuotinių rinkimų ir tuojau po jų padėtis regione buvo gana rami.

Tačiau pastarąją savaitę smurtas palaipsniui intensyvėjo.

Iškilus pavojui paliaubų režimui, „Hamas“ lyderio Yahyos Sinwaro (Jahjos Sinvaro) vadovaujama delegacija ketvirtadienį išvyko iš anklavo į Kairą derėtis su egiptiečių pareigūnais dėl ugnies nutraukimo.

Per šiuo metu galiojančias trapias paliaubas Izraelis leido Katarui perduoti Gazai kelių milijonų dolerių vertės paramą, kad anklavas išmokėtų atlyginimus viešojo sektoriaus darbuotojams ir įsigytų labai reikalingo kuro.

Artėja „Eurovizija“

Izraelis ramybės sugrąžinimo galėtų siekti dėl kelių priežasčių.

B. Netanyahu šiuo metu sunkiai derasi dėl naujos vyriausybės formavimo po praėjusio mėnesio rinkimų, o gegužės 14–18 dienomis Izraelis Tel Avive rengia „Eurovizijos“ dainų konkursą.

Be to, Izraelis ketvirtadienį švęs savo Nepriklausomybės dieną.

Tuo tarpu Gazos Ruože netrukus prasidės musulmonų šventasis Ramadano mėnuo.

Palestiniečiai jau ilgiau nei metus palei Gazos Ruožo sieną bent kartą per savaitę rengia protestus, per kuriuos neretai prasiveržia smurtas. Demonstrantai reikalauja, kad Izraelis sušvelnintų anklavą paralyžiuojančią blokadą.

Nuo pernai kovo, kai buvo pradėtos rengti šios demonstracijos, nuo izraeliečių pajėgų ugnies, daugiausiai pasienyje, žuvo mažiausiai 271 palestinietis.

Per šį laikotarpį taip pat žuvo du Izraelio kariai.

Žydų valstybė kaltina „Hamas“, kad dangstydamiesi protestais islamistai rengia išpuolius prieš izraeliečius, ir sako, kad jos veiksmai yra būtini sienai apginti ir infiltracijoms sustabdyti.

GALERIJA

  • Gazos Ruože vėl prasidėjo kruvini neramumai: žuvo mažiausiai 12 žmonių
  • Gazos Ruože vėl prasidėjo kruvini neramumai: žuvo mažiausiai 12 žmonių
  • Gazos Ruože vėl prasidėjo kruvini neramumai: žuvo mažiausiai 12 žmonių
  • Gazos Ruože vėl prasidėjo kruvini neramumai: žuvo mažiausiai 12 žmonių
  • Gazos Ruože vėl prasidėjo kruvini neramumai: žuvo mažiausiai 12 žmonių
  • Gazos Ruože vėl prasidėjo kruvini neramumai: žuvo mažiausiai 12 žmonių
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ALGIS

Arabui , nupjaut žmogui galvą - vieni juokai , o žydam naglumo per akis , PATYS MUŠA , PATYS RĖKIA .

Anonimas

zydai yra arabai,tik pagal religija tai lyg darzoviu kita atmaina; kokiu [jeigu imti vaistus]]vaistu pogrupe==generikai;;ar kaip latviai su lietuviais.. tos dvi tautos yra vieno kraujo broliai ;;bet tamsybeje amziu gludumoje zydai sumaste kitoli tikejima ir ta kito tikejimo grupuote arabu valdovai isvijo is savo tarpo ,,,,,,jiems butina draugishkai taikytis ir gerbti savo buvima[[ir ypatingai talmudo ispazintojai !!! visada turi prisiminti ,kas [broliai palestinieciai]] jiems suteike antra galimybe gyventi ir daugintis palestinos zemeje

...

Prie ko Eurovizija jei ten ne Europa?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS