Graikijos profesinės sąjungos paskelbė 24 valandų streiką dėl traukinių avarijos | KaunoDiena.lt

GRAIKIJOS PROFESINĖS SĄJUNGOS PASKELBĖ 24 VALANDŲ STREIKĄ DĖL TRAUKINIŲ AVARIJOS

Graikijos profsąjungos ketvirtadienį pradeda 24 valandų streiką, o didžiuosiuose miestuose planuojamos demonstracijos, per kurias bus reiškiamas pasipiktinimas dėl praėjusį mėnesį įvykusios geležinkelio avarijos, pareikalavusios 57 žmonių gyvybių.

Pagrindinių šalies privačiojo ir viešojo sektoriaus profesinių sąjungų paskelbtas streikas sutrikdys transporto ir valstybės tarnybų darbą.

Prie streiko prisijungus oro eismo kontrolieriams, ketvirtadienį nebus vykdomi jokie keleiviniai skrydžiai į Graikiją ir iš jos, pranešė oro uostai. Keltų paslaugos taip pat bus sustabdytos.

Gyvybių pareikalavusi avarija įvyko vasario 28-ąją prieš pat vidurnaktį, kai centrinėje Graikijoje keleivinis traukinys susidūrė su krovininiu traukiniu, nes per klaidą abi transporto priemonės buvo paliktos važiuoti tais pačiais bėgiais.

Dauguma šių keleivių buvo studentai, grįžtantys į mokslo įstaigas po atostogų.

Keli žmonės vis dar gydomi ligoninėje, o vienas keleivis tebekovoja dėl savo gyvybės.

Tragedija atskleidė dešimtmečius besitęsiančius Graikijos geležinkelių saugos trūkumus ir prieš nacionalinius rinkimus gerokai paspaudė konservatyviąją vyriausybę.

Nors stoties viršininkui ir trims kitiems geležinkelio pareigūnams buvo pateikti kaltinimai, visuomenės nepasitenkinimas kilo dėl ilgamečio prasto geležinkelio tinklo valdymo, o šalyje kilo daugybė kartais net smurtinių masinių protestų.

Praėjusią savaitę demonstracijose visoje šalyje dalyvavo apie 65 000 žmonių, iš jų apie 40 tūkst. – Atėnuose.

Po šios nelaimės atsistatydino Graikijos transporto ministras, o šalies premjeras Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) ne kartą atsiprašinėjo ir žadėjo atlikti skaidrų tyrimą, siekdamas numalšinti visuomenės pyktį.

Laikinai transporto ministro pareigas einantis Giorgas Gerapetritis (Giorgos Gerapetritis) šią savaitę teigė, kad geležinkelių eismas palaipsniui bus atnaujintas nuo kovo 22-osios.

G. Gerapetritis trečiadienį sakė, kad tragediją tiriančio ekspertų komiteto ataskaita bus pateikta per mėnesį.

Tyrėjai atskirai pradėjo tyrimą dėl galimo netinkamo geležinkelio lėšų valdymo per pastaruosius 15 metų.

G. Gerapetritis ir buvę transporto ministrai pirmadienį pasirodys parlamento komitete ir atsakys į įstatymų leidėjų klausimus dėl šios tragedijos.

Likus kelioms savaitėms iki rinkimų visuomenės pyktis vis didėja, o naujausių apklausų duomenimis, K. Micotakio pranašumas sumažėjo perpus.

Ministras pirmininkas sulaukė kritikos dėl to, kad iš pat pradžių nurodė, jog avarija įvyko dėl „žmogiškosios klaidos“, ir dėl to apkaltino tuo metu budėjusį stoties viršininką, kuris esą atsitiktinai nukreipė traukinius į tą patį bėgių ruožą.

Bet geležinkelių profsąjungos jau anksčiau įspėjo apie problemas, susijusias su menkai finansuojamu traukinių tinklu ir nepakankamu darbuotojų skaičiumi.

Iki šiol tikėtasi, kad K. Micotakis nustatys rinkimų datą balandžiui. Dabar balsavimo tikimasi gegužės mėnesį.

Demonstrantai susirėmė su policija

Atėnuose ketvirtadienį per demonstraciją, kurios metu reikštas pasipiktinimas dėl praėjusio mėnesio traukinių katastrofos, protestuotojai susirėmė su riaušių policija, pranešė naujienų agentūros AFP reporteriai.

Policija panaudojo ašarines dujas prieš demonstrantus, svaidžiusius padegamąsias bombas ir akmenis netoli parlamento centrinėje Konstitucijos aikštėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS