Haityje siaučiant gaujų smurtui, sostinės priemiestyje rasta keturiolika kūnų | KaunoDiena.lt

HAITYJE SIAUČIANT GAUJŲ SMURTUI, SOSTINĖS PRIEMIESTYJE RASTA KETURIOLIKA KŪNŲ

Pasiturinčiame Haičio sostinės priemiestyje pirmadienį aptikta keturiolika kūnų, o tarptautinė bendruomenė stengiasi kuo sparčiau užpildyti politinę tuštumą, susidariusią po kelias savaites trukusio gaujų smurto, privertusio pasitraukti šalies ministrą pirmininką.

Vietos gyventojai agentūrai AFP sakė nežinantys mirčių aplinkybių, tačiau teigė, kad Laboule ir Thomassino rajonuose Petion-Ville‘io priemiestyje nuo aušros siautėjo, jų teigimu, ginkluoti nusikaltėliai.

Liudininkai pasakojo, kad gaujų nariai šioje vietovėje užpuolė banką, degalinę ir gyvenamuosius namus. Po pietų Petion-Ville‘yje toliau aidėjo šūviai.

„Jie atvažiavo dėvėdami balaklavas, automobiliais, motociklais, su savo greitosios pagalbos automobiliu, tada ėmė žudyti Petion-Ville‘io gyventojus“, – sakė vietos gyventojas Vincentas Jeanas Robertas.

„Aš buvau ant motociklo, kai jie atvažiavo ir pradėjo šaudyti“, – AFP pasakojo taksi motociklo vairuotojas, vardu Cadetas, pridūręs: „Mes nežinome, ar tai buvo banditai, ar policija.“ Jis įtarė, kad aukomis tapo tie, kurie vėlai vakare buvo išėję iš namų „ieškoti ko nors pavalgyti savo vaikams“.

Pirmadienio rytą smurto sūkuryje vienas teisėjas vos liko gyvas per išpuolį prieš jo namus, AFP sakė jo giminaitis.

Haityje jau tris savaites vyksta gaujų sukilimas, kurį rengia gerai ginkluotos grupuotės, teigiančios, kad nori nuversti ministrą pirmininką Arielį Henry. Praėjusią savaitę A. Henry sutiko atsistatydinti, kad būtų sudaryta laikinoji vyriausybė, nes tai padaryti spaudė kaimyninės Karibų jūros regiono šalys, įskaitant regioninę organizaciją CARICOM, ir JAV.

Padėtis išlieka baisi, ir nors Vašingtonas pirmadienį išreiškė viltį, kad pereinamojo laikotarpio šalies valdymo institucija, įsteigta prieš savaitę vykusiame susitikime dėl krizės, gali būti pasirengusi „jau šiandien“, iki vakaro nieko nebuvo paskelbta.

„Kaip suprantu, Haičio suinteresuotos pusės yra labai arti sprendimo dėl to, kas gali tapti nariais, ir tebevyksta aktyvios diskusijos su CARICOM lyderiais dėl Pereinamojo laikotarpio prezidentinės tarybos sudėties“, – žurnalistams Vašingtone sakė JAV valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

„Tikime, kad šios tarybos paskelbimas padės sudaryti sąlygas laisviems ir sąžiningiems rinkimams ir Daugianacionalinės saugumo paramos misijos dislokavimui“, – sakė jis, turėdamas omenyje JT remiamas ir Kenijos vadovaujamas pajėgas, kurių tikslas – užtikrinti stabilumą Haityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS