Haityje suimtas su prezidento nužudymu siejamas įtariamasis | KaunoDiena.lt

HAITYJE SUIMTAS SU PREZIDENTO NUŽUDYMU SIEJAMAS ĮTARIAMASIS

Haičio policija sekmadienį pranešė suėmusi šalies pilietį, „turėjusį politinių paskatų“ nusamdyti užpuolikus, liepos 7-ąją nužudžiusius prezidentą Jovenelį Moise'ą (Žovenelį Moizą).

„Tai asmuo, atvykęs į Haitį privačiu lėktuvu, turėdamas politinių paskatų“, sakė Haičio nacionalinės policijos vadovas Leonas Charles'is (Leonas Šarlis).

Haičio pilietybę turintis 63 metų Christianas Emmanuelis Sanonas (Kristianas Emaniuelis Sanonas) birželį atskrido į šalį lydimas kelių kolumbiečių, per spaudos konferenciją nurodė pareigūnai, tarp kurių buvo keli ministrai.

„Tuomet misija pasikeitė“, – pridūrė L. Charles'is, aiškindamas, kad iš pradžių planuota J. Moise'ą sučiupti gyvą. Anot policijos vadovo, ši operacija buvo organizuota šalies viduje.

„Į Haitį atvyko dar 21 asmuo“, – kalbėjo L. Charles'is.

Nuo trečiadienio Haityje buvo sulaikyti 18 Kolumbijos piliečių. Per jų apklausas paaiškėjo, kad kad Ch. E. Sanonas nusamdė 26 smogikų grupę per Floridoje įsikūrusią venesueliečių saugos bendrovę CTU.

„Kai mes, policija, blokavome šių banditų veiksmus jiems įvykdžius savo nusikaltimą, pirmasis asmuo, kuriam paskambino vienas iš užpuolikų, buvo Christianas Emmanuelis Sanonas“, – pažymėjo policijos vadovas.

„Jis susisiekė su dviem kitais asmenimis, kuriuos laikome prezidento Jovenelio Moise'o nužudymo sumanytojais“, – pridūrė L. Charles'is, bet kitų dviejų įtariamųjų neįvardijo.

Prezidento nužudymo tyrimą turintys padėti atlikti JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB), Valstybės departamento, Teisingumo departamento, Nacionalinės saugumo tarybos ir Krašto saugumo departamento pareigūnai sekmadienį atvyko į Haitį ir susitiko su policijos generaliniu direktoriumi.

Pasak Haičio tarnybų, paryčiais į J. Moise'o šeimos namus įsiveržė 28 narių smogikų būrys ir pradėjo šaudyti į prezidentą ir jo žmoną Martine (Marten).

53 metų prezidentas buvo nužudytas, o jo 47 metų žmona – sunkiai sužeista. Martine Moise buvo išskraidinta gydyti į vieną Majamio ligoninę.

Haityje, neturtingiausioje Amerikos regiono valstybėje, padėtis ir anksčiau buvo kebli, o po J. Moise'o nužudymo šalį apėmė tikras chaosas.

Tvyrant dideliam netikrumui dėl Haičio politinės ateities tarptautinė bendrija ragino šią skurdžią Karibų šalį organizuoti prezidento ir parlamento rinkimus, turėjusius vykti vėliau šiais metais.

JAV delegacijos nariai sekmadienį susitiko su pagrindiniais Haičio vyriausybės veikėjais.

„Susitikau su JAV delegacija, ir mes kartu pasveikinome Senato rezoliuciją, kuria buvau išrinktas Respublikos laikinuoju prezidentu“, – sekmadienį vakare per „Twitter“ parašė Senato pirmininkas Josephas Lambert'as (Žozefas Lamberas).

Delegacija taip pat susitiko su laikinuoju premjeru Claude'u Josephu (Klodu Žozefu), tebetvirtinančiu, kad aukščiausioji valdžia priklauso jam.

JAV pareigūnai į prašymus pakomentuoti padėtį kol kas neatsakė.

Sulaikant numanomus samdinius kolumbiečius, iš kurių trys buvo nukauti, policijos pareigūnai nenukentėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tai Leonidas Iljicius Baidenas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS