Į Maskvą atvykęs JT vadovas ragina kaip įmanoma greičiau nutraukti kautynes Ukrainoje | KaunoDiena.lt

Į MASKVĄ ATVYKĘS JT VADOVAS RAGINA KAIP ĮMANOMA GREIČIAU NUTRAUKTI KAUTYNES UKRAINOJE

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), antradienį atvykęs vizito į Maskvą, pareiškė ieškantis būdų kuo greičiau nutraukti kautynes Ukrainoje.

„Esame labai suinteresuoti rasti būdų sudaryti sąlygas veiksmingam dialogui, sudaryti sąlygas kaip įmanoma greičiau nutraukti ugnį, sudaryti sąlygas taikiam sprendimui“, – sakė A. Guterresas derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu pradžioje.

A. Guterreso vizitas Maskvoje yra pirmas nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną. Po derybų su S. Lavrovu JT vadovas ruošiasi susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu.

„Žinau, kad mes... skirtingai interpretuojame tai, kas vyksta Ukrainoje“, – nurodė A. Guterresas.

Šešiasdešimt antroji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Tai neapriboja galimybės vesti labai rimtą dialogą dėl to, kaip geriausiai galėtume dirbti, kad sumažintume žmonių kančias“, – pridūrė jis.

Iš Maskvos JT vadovas ruošiasi nuvykti į Kyjivą. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau „tiesiog neteisingu“ pavadino A. Guttereso sprendimą pirmiau apsilankyti ne jo šalyje, o Rusijoje.

A. Guterresas kaltina Maskvą, kad ji, siųsdama karius į Ukrainą, pažeidžia Jungtinių Tautų chartiją, taip pat jau ne kartą reikalavo nutraukti ugnį.

JT: Ukrainą dėl karo palikusių žmonių skaičius viršys 8 milijonus

Jungtinės Tautos antradienį atnaujino savo prognozes ir paskelbė, kad pabėgėlių iš Ukrainos skaičius ilgainiui pasieks 8,3 milijono.

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną, tęsiantis didžiausiai nuo Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių krizei, Ukrainą paliko daugiau nei 5,2 mln. žmonių.

JT pabėgėlių agentūra, anksčiau prognozavusi, kad pabėgėlių iš Ukrainos skaičius gali pasiekti 4 mln., pranešė, jog kaimyninėse šalyse prieglobstį randantiems pabėgėliams paremti reikės 1,85 mlrd. JAV dolerių (1,73 mlrd. eurų).

Naujausios prognozės sudarytos „bendradarbiaujant su valdžios institucijomis ir kaimyninėmis šalimis“, Ženevoje žurnalistams sakė JT pabėgėlių reikalų komisaro atstovė Shabia Mantoo (Šabija Mantu).

„Tačiau svarbu prisiminti, kad padėtis yra labai dinamiška“, – perspėjo ji.

JT humanitarinės pagalbos agentūra daugiau nei du kartus padidino anksčiau skelbtą sąmatą, kiek lėšų reikės skirti pagalbai Ukrainoje likusiems žmonėms.

JT kovo 1 dieną skubiai paprašė per tris mėnesius skirti 1,1 mlrd. JAV dolerių pagalbos maždaug 6 mln. žmonių, kurie liko šalyje.

Antradienį JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) pranešė, kad dabar augantiems pabėgėlių poreikiams Ukrainos viduje patenkinti reikia skirti daugiu nei 2,25 mlrd. JAV dolerių. Ši pagalba būtų numatyta laikotarpiui iki rugpjūčio mėnesio pabaigos.

Žmonių, kuriems reikia humanitarinės pagalbos Ukrainoje, skaičius nuo 12 mln. išaugo iki 15,7 milijono.

Peržiūrėjus finansinės pagalbos prašymą siekiama padėti 8,7 mln. žmonių, kuriems labiausiai reikia pagalbos, žurnalistams sakė OCHA atstovas Jensas Laerke (Jensas Lerkė).

Pasak jo, iki šiol šalys donorės surinko 980 mln. JAV dolerių arba 44 proc. prašomos sumos.

Šios lėšos „leido JT ir mūsų partneriams suteikti tam tikros humanitarinės pagalbos 3,4 mln. žmonių Ukrainoje“.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos kariai, kariniai veiksmai, JT, karo nutraukimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS