Irake per atsinaujinusius protestus žuvusių žmonių skaičius išaugo iki 42 | KaunoDiena.lt

IRAKE PER ATSINAUJINUSIUS PROTESTUS ŽUVUSIŲ ŽMONIŲ SKAIČIUS IŠAUGO IKI 42

  • 0

Per atsinaujinusius antivyriausybinius protestus Irake žuvo 42 žmonės.

Tai antroji šį mėnesį protestų banga Irake. Per savaitę trukusius protestus spalio pradžioje žuvo daugiau kaip 150 žmonių, kai saugumo pajėgos ėmėsi pernelyg griežtų veiksmų prieš protestuotojus ir naudojo perteklinę jėgą.

Spalio 1 d. Irake prasiveržę protestai buvo beprecedenčiai šių dienų Irako istorijoje dėl savo spontaniškumo ir dėl brutalaus smurto prieš protestuotojus. Vyriausybė antradienį skelbė, kad per protestus žuvo mažiausiai 157 žmonės, ir pripažino, jog prieš protestuotojus buvo panaudota „pernelyg didelė jėga“.

Didžioji dalis protestuotojų žuvo sostinėje Bagdade, 70 proc. žuvo nuo šautinių žaizdų į galvą ar krūtinę.

Protestus Irake paskatino korupcija ir didelis nedarbas, vėliau protestai peraugo į raginimus pertvarkyti šalies politinę sistemą.

Aktyvistai ragino irakiečius penktadienį sugrįžti protestuoti į gatves, nes tą dieną kaip tik sukako vieneri metai, kai premjeras Adelis Abdelis Mahis atėjo į valdžią. Penktadienis taip pat buvo Irako šiitų dvasinio lyderio didžiojo ajatolos Ali al-Sistanio nustatyto termino premjerui reaguoti į protestuotojų reikalavimus pabaiga.

Protestai atsinaujino jau ketvirtadienio vakarą, bet iki penktadienio vakaro demonstracijos virto smurtinėmis.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas penktadienį pareiškė susirūpinimą dėl naujų protestų, teigdamas, kad protestuotojų žūtys – didelių žmogaus teisių pažeidimų rezultatas.

„Labai apgailestaujame dėl didelio žmonių, žuvusių tokiomis aplinkybėmis, skaičiaus“, – sakė A. Guterresas.

GALERIJA

  • Irake per atsinaujinusius protestus žuvusių žmonių skaičius išaugo iki 42
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS