Irako dvasininko šalininkai šturmavo parlamentą | KaunoDiena.lt

IRAKO DVASININKO ŠALININKAI ŠTURMAVO PARLAMENTĄ

Įtakingo Irako dvasininko Moqtados Sadro (Moktados Sadro) šalininkai trečiadienį įsiveržė į budriai saugomą Žaliąją zoną sostinėje Bagdade, kur įsikūrę vyriausybės pastatai ir diplomatinės atstovybės, ir šturmavo parlamento rūmus.

Protestuotojai, nusistatę prieš varžovų bloko pasiūlytą kandidatą į premjero postą, iš pradžių buvo sustabdyti policijos, paleidusios ašarinių dujų debesis, bet vėliau vėl bandė įsiveržti į parlamentą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis saugumo tarnybose, prašęs neviešinti jo vardo.

Valstybinė naujienų agentūra INA per platformą „Telegram“ pranešė, kad „protestuotojai įžengė į parlamento pastatą“.

Premjeras Mustafa al Kadhemi (Mustafa Kazemis) paragino protestuotojus „nedelsiant pasitraukti“ iš smarkiai įtvirtintos Žaliosios zonos.

Jis perspėjo, kad saugumo pajėgos sieks „apsaugoti valstybės institucijas ir užsienio misijas, taip pat neleisti kaip nors pažeisti saugumą ir tvarką“.

Vienas ten esantis AFP korespondentas matė, kaip protestuotojai neša mažiausiai vieną sužeistąjį.

Politinė krizė

Šie protestai tapo nauju iššūkiu naftos turtingam Irakui, kurį tebekrečia politinė ir socioekonominė krizė, nepaisant išaugusių pasaulinių naftos kainų.

M. Sadro blokas pernai spalį per rinkimus laimėjo 73 vietas ir tapo didžiausia frakcija 329 vietų parlamente. Tačiau po rinkimų derybos dėl vyriausybės formavimo įstrigo.

Protestuotojai nesutinka, kad premjeru būtų paskirtas Mohammedas al Sudani (Mohamedas Sudanis) – buvęs ministras ir provincijos gubernatorius, kurio kandidatūrą iškėlė proiraniška Koordinacinė programa.

Irako politinė krizė pagilėjo praeitą mėnesį, kai 73 M. Sadro bloko deputatai vienu metu atsistatydino, akivaizdžiai mėgindami rasti išeitį iš aklavietės formuojant vyriausybę.

Vėliau birželį buvo prisaikdinti 64 nauji Irako įstatymų leidėjai, ir proiraniškas blokas tapo didžiausia didžiausia parlamento frakcija.

M. Sadras iš pradžių palaikė „daugumos vyriausybės“ schemą, pagal kurią jo priešininkai šiitai iš Koordinacinės programos būtų turėję pereiti į opoziciją.

Tačiau tuomet buvęs sukarinto judėjimo lyderis daugelį nustebino, įtikinęs savo deputatus atsistatydinti. Šis žingsnis buvo laikomas spaudimu varžovams paspartint vyriausybės formavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Ir čia jankiu statinius ispirs lauk...atsikanda žmonės kišenkratines demokratijos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS