Iranas kaltina JAV veidmainyste dėl M. Amini mirties išprovokuotų protestų | KaunoDiena.lt

IRANAS KALTINA JAV VEIDMAINYSTE DĖL M. AMINI MIRTIES IŠPROVOKUOTŲ PROTESTŲ

Iranas antradienį apkaltino JAV „veidmainiavimu“ žmogaus teisių klausimu, prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) pareiškus, jog įves naujų sankcijų atsakant į protestus dėl Mahsos Amini mirties.

Ši 22 metų kurdė moralės policijos Teherane buvo suimta už tariamą griežto Islamo Respublikos moterų aprangos kodo nesilaikymą. Po to, kai rugsėjo 16 dieną ji mirė, Iraną sukrėtė neramumų banga.

Smurtas gatvėse pražudė dešimtis žmonių – daugiausia protestuotojų, bet taip pat ir saugumo pajėgų narių. Be to, šimtai žmonių buvo areštuoti.

„Geriau būtų buvę, kad ponas Joe Bidenas šiek tiek pagalvotų apie žmogaus teisių padėtį savo šalyje, prieš darydamas humanitarinius gestus, nors veidmainystės neverta apsvarstyti“, – savo „Instagram“ įraše komentavo Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani (Naseras Kananis).

„JAV prezidentas turėtų susirūpinti dėl daugybės sankcijų... Irano tautai, sankcijų, kurių įvedimas bet kuriai tautai yra aiškus nusikaltimo žmoniškumui pavyzdys“, – pridūrė jis.

N. Kanani atsakė į Baltųjų rūmų vėlai pirmadienį paskelbtą pareiškimą, kuriame J. Bidenas teigė, kad vėliau šią savaitę prieš Iraną įves nenurodytas papildomas baudžiamąsias priemones, šalia jau galiojančių skausmingų sankcijų dėl Irano branduolinės veiklos.

„Šią savaitę Jungtinės Valstijos skirs papildomas nuobaudas smurtautojams prieš taikius protestuotojus. Mes ir toliau trauksime Irano pareigūnus atsakomybėn ir remsime iraniečių teises laisvai protestuoti“, –  sakė J. Bidenas.

„Jungtinės Valstijos palaiko Irano moteris ir visus Irano piliečius, kurie savo drąsa įkvepia pasaulį“, – pridūrė jis.

Anksčiau šią savaitę Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) apkaltino JAV ir Izraelį kurstant šalį krečiančius neramumus.

„Aš aiškiai sakau, kad šias riaušes ir nesaugumą suorganizavo Amerika ir okupacinis, netikras sionistų režimas, taip pat jų apmokami agentai“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Purmaliai

Tie religiniai fanatikai visvien prisizais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS