Iranas neigia slepiantis tikrąjį mirčių nuo koronaviruso skaičių | KaunoDiena.lt

IRANAS NEIGIA SLEPIANTIS TIKRĄJĮ MIRČIŲ NUO KORONAVIRUSO SKAIČIŲ

Irano vyriausybė pirmadienį pažadėjo laikytis skaidrumo, sulaukusi kaltinimų dėl didžiausio naujo koronaviruso protrūkio už Kinijos ribų dangstymo, paneigdama vieno įstatymų leidėjo pareiškimą, kad nuo šios infekcijos jau mirė maždaug 50 žmonių.

Visuomenės spaudimas Irano valdžios pareigūnams išaugo, kai praėjusį mėnesį jie ne vieną dieną delsė pripažinti „atsitiktinai“ numušę Ukrainos keleivinį lėktuvą, kuriame buvo 176 žmonės.

Vyriausybė pranešė, kad oficialus mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius išaugo nuo keturių iki 12 ir yra didžiausias už Kinijos ribų. Tuo metu kaimyninės šalys uždarė savo sienas su Iranu ir ėmėsi griežtų karantino priemonių.

Tačiau Amirabadi Farahani (Amirabadis Farahanis), į pietus nuo Teherano esančio šiitams švento Komo miesto deputatas, teigia, kad vyriausybė „meluoja“ apie tikrąjį mirčių skaičių.

Vien Kome „iki praėjusio vakaro maždaug 50 žmonių mirė“ nuo šio koronaviruso, cituodama parlamentarą pranešė naujienų agentūra ILNA, artima reformų šalininkams.

Vyriausybė šią informaciją paneigė.

„Prašau mūsų brolį, paskelbusį apie 50 mirties atvejų, pateikti sąrašą su (mirusiųjų) pavardėmis“, – pareiškė sveikatos ministro pavaduotojas Irajas Harirchi (Iradžas Harirčis).

„Jeigu mirusiųjų skaičius Kome sieks bent pusę ar ketvirtadalį šio skaičius, aš atsistatydinsiu“, – pažadėjo jis.

Nerimas gatvėse

Tačiau tai nenuramino žmonių Teherano gatvėse.

„Valstybinė televizija pateikia mums statistiką, bet ligoninėse matome kitokį vaizdą. Mirusių žmonių skaičius yra daug didesnis“, – sakė sostinės gatvėje sutikta 56 metų namų šeimininkė Elahe Zarabi (Elahė Zarabi), nešina chlorkalkių maišeliais.

Pasak 24 metų vaistinės darbuotojo Shoaibo (Šoaibo), jo vaistinėje senka atsargos, nes apsauginių kaukių pardavimas nuo 500 vienetų per dieną šoktelėjo iki 10 tūkstančių.

„Mulos sako, kad musulmonai yra apsaugoti dėl savo tikėjimo, – kalbėjo jis. – Kaip jie izoliuos tokį didelį miestą kaip Teheranas, jeigu negali karantinuoti ligoninės?“

Iranas stengiasi pažaboti COVID-19 infekcijos protrūkį nuo trečiadienio, kai buvo oficialiai pranešta apie du pirmus mirties atvejus nuo šio viruso Kome, islamo studijų ir piligrimystės centre, į kurį suvažiuoja daug žmonių iš Irano ir aplinkinių regionų.

Imdamiesi „prevencinių priemonių“ pareigūnai nurodė uždaryti mokyklas, universitetus ir kitas švietimo įstaigas visoje šalyje.

Bet ne viskas taip niūru ir beviltiška. Internete išplito vaizdo įrašas, kuriame jauni vyrai sveikinasi ne paduodami vienas kitam ranką, o suglausdami pėdas, kad neperduotų vienas kitam infekcijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS