Iškilus Kanados kardinolas kaltinamas lytiniu priekabiavimu | KaunoDiena.lt

IŠKILUS KANADOS KARDINOLAS KALTINAMAS LYTINIU PRIEKABIAVIMU

Kanados kardinolas Marcas Ouellet (Markas Velė), kadaise laikytas stipriu kandidatu tapti popiežiumi, kaltinamas lytiniu užpuolimu grupiniame ieškinyje, nukreiptame prieš daugiau kaip 80 Kvebeko arkivyskupijos dvasininkų, antradienį atskleidė teismo dokumentai.

Kaltinimai dėl įtariamo stažuotojos išnaudojimo 2008–2010 metais, kai M. Ouellet buvo Kvebeko arkivyskupas, pareikšti praėjus kelioms savaitėms po popiežiaus Pranciškaus vizito Kanadoje, kur jis atsiprašė už dešimtmečius trukusį čiabuvių vaikų išnaudojimą katalikiškose internatinėse mokyklose.

78-erių M. Ouellet yra Vyskupų kongregacijos, atliekančios vieną svarbiausių funkcijų Kurijoje, prefektas.

Vėliausioje konklavoje, per kurią popiežiumi buvo išrinktas Pranciškus, M. Ouellet buvo minimas kaip vienas iš favoritų.

Kvebeko arkivyskupija, su kuria susisiekė naujienų agentūra AFP, pareiškime nurodė, kad „susipažino su kaltinimais kardinolui Marcui Ouellet“, bet daugiau nieko nekomentavo.

Vatikanas kol kas neatsakė į AFP prašymą pateikti savo komentarą.

Civiliniame ieškinyje, kurį Kvebeko aukščiausiasis teismas nusprendė nagrinėti gegužės mėnesį, M. Ouellet yra minimas parodymuose 101 asmens, kurie teigia patyręs Bažnyčios tarnų seksualinę prievartą nuo 1940 metų iki mūsų dienų.

M. Ouellet kaltinanti moteris, dokumentuose minima kaip „F“, sako daug kartų patyrusi kardino lytinę prievartą – buvo bučiuojama, „per prievartą“ buvo masažuojami jos pečiai, o kartą jo ranka nuslydo per visą jos nugarą iki sėdmenų.

Teismui pateiktuose dokumentuose teigiama, kad kaltintoja jautėsi tarsi „persekiojama“. Kai moteris bandė iškelti šį klausimą, jai buvo pasakyta, kad ji nėra vienintelė moteris, turinti tokią „problemą“ su M. Ouellet, rodo dokumentai.

Vėliau ji sulaukė patarimo dėl savo kaltinimų parašyti laišką popiežiui Pranciškui. Tada jai buvo pranešta, kad Pranciškus paskyrė žmogų M. Ouellet atvejui ištirti.

Moteris sakė nieko nežinantis apie to tyrimo išvadas.

Kol kas baudžiamieji kaltinimai kardinolui nėra pareikšti.

„Nedarantys garbės“ dvasininkai

Vasario mėnesį M. Ouellet atidarydamas vieną simpoziumą apie kunigystę Vatikane renginio dalyvių – tarp kurių buvo ir popiežius Pranciškus – atsiprašė už „garbės nedarančius“ dvasininkus ir dvasininkų vykdomos seksualinės prievartos prieš vaikus dangstymą.

„Visi mes esame draskomi ir nuleidžiami ant žemės šių svarbių klausimų, kurie kas dieną kelia tampa iššūkiu mums kaip Bažnyčios nariams“, – tuomet sakė kardinolas.

Jis teigė, kad šis simpoziumas yra proga išreikšti apgailestavimą ir paprašyti aukų atleidimo už tai, kad jų gyvenimus „sugriovė išnaudotojiškas ir nusikalstamas elgesys“, kuris buvo dangstomas arba traktuojamas lengvabūdiškai, siekiant apsaugoti instituciją ir kaltininkus.

Nuo 2013 metų, kai tapo popiežiumi, Pranciškus stengiasi spręsti dešimtmečius užsitęsusio lytinio išnaudojimo skandalus, nors daugelis su dvasininkų pedofilija kovojančių aktyvistų tvirtina, kad reikia nuveikti kur kas daugiau.

Kanadoje Bažnyčiai iškelti keli kolektyviniai ieškiniai, susiję su lytiniais nusižengimais. Vakarinėje šalies dalyje daugiau kaip 30 mokinių pateikė ieškinį keliems krikščioniškos mokyklos pareigūnams, pranešė CBC.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

perduokit triudo tegul pasirupina.

taip

kuo iskilesnis tuo baisesnis juk inkvizicija buvo irgi is iskiliu sadis tu laikai keiciasi tik ne iprociai ir kol ju paciu nebus tik tuomet zmonija atsigaus nuo si/os veid mainiskos prie vartos===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS