JAV diplomatijos vadovas: Gazos Ruožo atstatymas neturėtų būti naudingas „Hamas“ | KaunoDiena.lt

JAV DIPLOMATIJOS VADOVAS: GAZOS RUOŽO ATSTATYMAS NETURĖTŲ BŪTI NAUDINGAS „HAMAS“

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas (Entonis Blinkenas) antradienį sakė Vašingtoną užtikrinsiant, kad tarptautinė pagalba per 11 karo su Izraeliu dienų nuniokoto Gazos Ruožo atstatymui nebūtų naudinga šią palestiniečių teritoriją valdančiam islamistų judėjimui „Hamas“.

„Glaudžiai dirbsime su savo visais partneriais, kad... „Hamas“ neturėtų naudos iš pagalbos atstatymui“, – sakė jis po susitikimo su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) Jeruzalėje.

B. Netanyahu po susitikimo įspėjo, kad Izraelio atsakas būtų „labai galingas“, jei „Hamas“ pažeistų praėjusią savaitę įsigaliojusias paliaubas, užbaigusias konfliktą su kovotojais Gazos Ruože.

„Jei „Hamas“ nutrauks ramybę ir puls Izraelį, mūsų atsakas bus labai galingas“, – sakė jis.

A. Blinkenas anksčiau sakė, kad per šį vizitą sieks sutvirtinti tarpininkaujant Egiptui sudarytą paliaubų tarp Izraelio ir palestiniečių kovotojų Gazos Ruože susitarimą.

Jei „Hamas“ nutrauks ramybę ir puls Izraelį, mūsų atsakas bus labai galingas.

Per vienuolika dienų trukusį konfliktą tarp Izraelio ir „Hamas“ žuvo daugiau nei 250 žmonių, daugiausia palestiniečių o skurdžiai pajūrio teritorijai buvo padaryta daug materialinės žalos.

Penktadienį įsigaliojusių paliaubų šiuo metu laikomasi, tačiau jomis neišspręsta nė viena iš pagrindinių izraeliečių ir palestiniečių konflikto problemų. Į šį faktą per susitikimą su B. Netanyahu atkreipė dėmesį į A. Blinkenas.

„Žinome, kad norėdami išvengti sugrįžimo prie smurto turime pasitelkti [paliaubų] sukurtą erdvę, kad išspręstume platesnę esminių problemų ir iššūkių visumą. Tai prasideda nuo sunkios humanitarinės padėties Gazos Ruože sureguliavimo ir atstatymo“, – pažymėjo valstybės sekretorius.

„Jungtinės Valstijos stengsis sutelkti tarptautinę paramą šioms iniciatyvoms, bet tuo pat metu įneš ir savo pačių reikšmingų indėlių“, – pridūrė jis.

A. Blinkenas nesusitiks su „Hamas“, nepripažįstančiu Izraelio teisės egzistuoti, nes žydų valstybė, JAV ir Europos Sąjunga laiko šį judėjimą teroristine organizacija.

Amerikiečių diplomatijos vadovas kalbėjo ir apie platesnį konfliktą, pabrėždamas, jog „palestiniečiai ir izraeliečiai vienodai nusipelnė gyventi saugiai, turėti vienodas laisvės, galimybių ir demokratijos sąlygas ir kad su jais būtų elgiamasi oriai“.

Tačiau vyriausiasis JAV diplomatas susiduria su tomis pačiomis kliūtimis, ilgiau nei dešimtmetį slopinusiomis platesnį taikos procesą, tokiomis kaip karingos Izraelio elito nuotaikos, palestiniečių susiskaldymas ir seniai tvyranti įtampa dėl Jeruzalės ir jos šventųjų vietų.

Kol smurtas dar nebuvo įsiplieskęs, J. Bideno administracija iš pradžių tikėjosi išvengti įsitraukimo į šį sunkiai sprendžiamą konfliktą ir skirti dėmesį kitiems užsienio reikalų klausimams.

Tuo metu B. Netanyahu kovoja dėl savo politinio išlikimo po ketvirtų aiškaus nugalėtojo nedavusių rinkimų per pastaruosius dvejus metus. Premjeras vis griežčiau kritikuojamas izraeliečių, manančių, kad jis užbaigė puolamąją operaciją per anksti, nespėjus jėga nutraukti raketų atakas ar suduoti stipresnį smūgį „Hamas“.

Darydamas savo pareiškimus B. Netanyahu beveik neminėjo palestiniečių, bet perspėjo, kad būtų imtasi „labai galingo“ atsako, jei „Hamas“ pažeis paliaubas.

Izraeliečių lyderis kalbėjo apie „ekonominio augimo kūrimą“ okupuotame Vakarų Krante, tačiau pareiškė, jog taika nebus pasiekta, kol palestiniečiai pripažins Izraelį „žydų valstybe“. Palestiniečiai jau seniai priešinasi tokiam apibrėžimui, teigdami, kad vartojant jį pažeidžiamos Izraelyje gyvenančių palestiniečių teisės.

Ginkluotas konfliktas kilo po kelias savaites Jeruzalėje trukusių susirėmimų tarp Izraelio policijos ir palestiniečių demonstrantų tiek žydų, tiek musulmonų šventove laikomoje Al Aksos mečetės teritorijoje, kur anksčiau jau ne kartą buvo prasiveržęs smurtas.

Protestuotojai piktinosi griežtais izraeliečių policijos veiksmais šioje vietoje per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį, taip pat žydų naujakurių grasinimais iškeldinti dešimtis palestiniečių šeimų iš Rytų Jeruzalės.

Paliaubos tebėra trapios, nes Šventajame mieste tebetvyro didelė įtampa, o palestiniečių šeimų likimas dar neišspręstas.

Iškeldinimas buvo įšaldytas prieš pat prasidedant kautynėms Gazos Ruože, tačiau šis teisinis procesas turėtų atsinaujinti artimiausiomis savaitėmis. Policija penktadienį, praėjus kelioms valandoms po paliaubų įsigaliojimo, trumpam susirėmė su protestuotojais prie Al Aksos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai p a r a z i t i n i s

mastymas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS