JAV oro pajėgų narys suimtas dėl Pentagono dokumentų nutekinimo | KaunoDiena.lt

JAV ORO PAJĖGŲ NARYS SUIMTAS DĖL PENTAGONO DOKUMENTŲ NUTEKINIMO

Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai ketvirtadienį suėmė 21-erių amerikiečių oro pajėgų narį, įtariamą prisidėjus prie didelio jautrių JAV vyriausybės paslapčių, įskaitant apie karą Ukrainoje, nutekinimo.

Suėmimas, kurį tiesiogiai transliavo televizijos kanalai, buvo savaitę trukusio ir žiniasklaidos intensyviai nušviesto tyrimo dėl vieno iš didžiausią žalą padariusių įslaptintos informacijos nutekinimų nuo 2013-ųjų, kai Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) paviešino JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) dokumentus, kulminacija.

Jungtinių Valstijų generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) spaudos konferencijoje įtariamuoju įvardijo JAV oro pajėgų nacionalinės gvardijos darbuotoją Jacką Teixeirą (Džeką Teišeirą), kuris, kaip pranešama, vadovavo internetinei pokalbių grupei, kurioje pirmą kartą buvo nutekinti dokumentai.

„Dėl tyrimo, susijusio su įtariamu neteisėtu įslaptintos nacionalinės gynybos informacijos pašalinimu, laikymu ir perdavimu“, vyras be jokių incidentų buvo sulaikytas FTB agentų, sakė M. Garlandas.

Žiniasklaidos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Masačusetso valstijos Šiaurės Daitono miestelyje raudonus šortus ir marškinėlius vilkintis įtariamasis suimamas ginkluotų, maskuojančius drabužius dėvinčių teisėsaugos pareigūnų.

Šio nedidelio miestelio policija siekė nuraminti bendruomenę dėl vykstančios operacijos ir pareiškime teigė, kad grėsmės visuomenės saugumui nėra.

JAV nacionalinės gvardijos biuro teigimu, J. Teixeira, IT ir ryšių specialistas, į pajėgas buvo priimtas 2019-ųjų rugsėjį. Jis įgijęs pirmos klasės lakūno laipsnį, kuris yra trečias žemiausias tarp oro pajėgų karių.

Buvo tikimasi, kad jau penktadienį vyras pasirodys Masačusetso federaliniame teisme.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) paskelbė pareiškimą, kuriame pagyrė Teisingumo departamentą ir FTB „už greitą areštą, susijusį su šiuo tyrimu“.

Jis pridūrė įsakantis „peržiūrėti mūsų (Gynybos) departamento prieigą prie žvalgybos informacijos, atskaitomybės ir kontrolės procedūras, kad būtų atsižvelgta į mūsų pastangas užkirsti kelią tokiems incidentams pasikartoti“.

J. Teixeira buvo suimtas kitą dieną po to, kai laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad vienas JAV karinėje bazėje dirbęs vyras platformoje „Discord“ paskelbė šimtus dokumentų puslapių.

Gairės: JAV, nutekinti dokumentai, JAV oro pajėgų narys, suimtas, Edwardas Snowdenas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kietai pavare CZA

Ciela divizija mobilizavo suimti ,,zuper agenta,,

tvarkelė

jetau, jetau tame pentagone kožna valytoja slaptus dokumentus varto :) prezidentinių šunybių, karų, ar dar kokius rimtesnius "tekina", kas netingi :)

jis

parodomoji klaidinanti operacija. Tai visiškai ne tai kaip pateikia spauda ir tie nutekinti dokumentai. Pamatysime vėliau. Prieiti pie slaptų dokumentų, dar JAV- misija įmanoma tik trumpui gal, bet ne eiliniam kreiviui. Manau tai viešųjų ryšių ir žvalgybos spec operacija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS