JAV universitetų miesteliuose toliau sulaikomi propalestinietiški protestuotojai | KaunoDiena.lt

JAV UNIVERSITETŲ MIESTELIUOSE TOLIAU SULAIKOMI PROPALESTINIETIŠKI PROTESTUOTOJAI

Teksaso universitete policija trečiadienį išardė protestuotojų stovyklą ir sulaikė daugiau kaip dešimt žmonių, JAV universitetų miesteliuose nerimstant neramumams dėl Izraelio karo prieš „Hamas“ Gazos Ruože.

Pareigūnai taip pat sulaikė kelis asmenis Fordamo universitete Niujorke ir pašalino viename iš jo pastatų įrengtą stovyklą, teigė pareigūnai, o Kolumbijos universitete teisėsauga budėjo po ankstesnį vakarą įvykusių masinių sulaikymų.

Prie Masačusetso technologijos instituto protestuotojai įsitvirtino ir trečiadienio popietę, piko valandomis, užblokuodami gatvę netoli Kembridžo studentų miestelio centro.

Dešimtys policijos automobilių patruliavo Kalifornijos universitete Los Andžele (UCLA), reaguodami į naktį vykusius smurtinius susirėmimus, kai kontrprotestuotojai užpuolė palestiniečius remiančių studentų stovyklą.

Teksaso Dalaso universitete policija pašalino stovyklą ir sulaikė mažiausiai 17 žmonių už „nusikalstamą įsibrovimą“, pranešė universitetas.

Nuo praėjusio mėnesio demonstrantai renkasi mažiausiai 30 JAV universitetų studentų miesteliuose, dažnai statydami palapinių stovyklas ir rodydami nepasitenkinimą dėl didėjančio žuvusiųjų skaičiaus Gazos Ruože.

Tačiau kai kurie studentai sunerimo pamatę šalmuotus pareigūnus dviejuose prestižiškiausiuose Amerikos universitetuose.

„Nemanau, kad universiteto miestelyje turėtų būti gausios policijos pajėgos“, – naujienų agentūrai AFP sakė 22 metų UCLA studentas Markas Torre (Markas Torė), stebėdamas įvykius iš už metalinių užtvarų.

„Tačiau kasdien vis dažniau ir dažniau galvoju, kad tokia blogybė yra būtina, kad bent jau būtų užtikrintas saugumas miestelyje“, – teigė jis.

Kolumbijos universitete ir Niujorko miesto universitete (CUNY), kur policija naktį išvaikė demonstrantus, kai kurie studentai pasmerkė policijos elgesį.

„Buvome užpulti, žiauriai sulaikyti. Buvau laikomas iki šešių valandų, kol mane paleido, buvau gerokai sumuštas, tampomas“, – AFP pasakojo CUNY studentas Jose (Chosė).

Vienas medicinos studentas, teikęs pagalbą sulaikytiesiems, kai jie buvo paleidžiami, nupasakojo daugybę žmonių patirtų sužalojimų.

„Matėme tokių dalykų, kaip sunkios galvos traumos, smegenų sukrėtimai, policija stovykloje kažkam sudavė smūgį iki sąmonės praradimo, kažkas buvo numestas nuo laiptų“, – sakė studentė Isabel.

Kolumbijos ir CUNY universitetuose atlikta apie 300 sulaikymų, teigė policijos komisaras Edwardas Cabanas (Edvardas Kabanas).

Meras Ericas Adamsas (Erikas Adamsas) dėl įtampos didinimo kaltino „išorinius agitatorius“. Kolumbijos universiteto studentai neigė, kad prie to prisidėjo pašaliniai asmenys.

Universiteto prezidentė Minouche Shafik (Minuš Šafik), kuri sulaukė kritikos dėl savo sprendimo iškviesti policiją, teigė, kad šis įvykių posūkis ją „privertė giliai nuliūsti“.

„Apgailestauju, kad priėjome prie tokio taško“, – sakė ji pareiškime.

Neramumų banga

Protestai tapo iššūkiu universitetų administratoriams, bandantiems suderinti žodžio laisvę ir skundus dėl nusikalstamos veiklos, antisemitizmo ir neapykantos kalbos.

Tačiau kasdien vis dažniau ir dažniau galvoju, kad tokia blogybė yra būtina, kad bent jau būtų užtikrintas saugumas miestelyje.

Prezidento Joe Bideno (Džo Baideno), kurio parama Izraeliui papiktino daugelį protestuotojų, administracija taip pat bandė laikytis balanso.

„Manome, kad tai nedidelis skaičius studentų, kurie kelia šiuos trikdžius, ir jei jie ketina protestuoti, amerikiečiai turi teisę tai daryti taikiai, laikantis įstatymų“, – žurnalistams teigė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer).

Tikėtinas J. Bideno varžovas lapkritį vyksiančiuose rinkimuose Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) išreiškė visokeriopą paramą policijos atsakui Kolumbijos universitete.

„Buvo gražu žiūrėti. Geriausi Niujorke“, – per rinkimų kampanijos renginį Viskonsine apie pareigūnus kalbėjo jis.

„Visiems koledžų prezidentams sakau: nedelsdami pašalinkite stovyklas, nugalėkite radikalus ir susigrąžinkite universitetų miestelius visiems normaliems studentams“, – teigė jis.

„Neteisėtas susirinkimas“

Vėlų antradienį policija įžengė į Kolumbijos universitetinį miestelį ir pro antrojo aukšto langą pateko į protestuotojų užbarikaduotą Hamiltono salę, o paskui išvedė žmones surakintus antrankiais. Jie taip pat panaikino didelę palapinių stovyklą.

Los Andžele kontrprotestuotojai apipurškė cheminėmis medžiagomis propalestinietiškai nusiteikusių asmenų stovyklą ir bandė išardyti medines lentas bei metalines barikadas, kol galiausiai atvyko policija.

Trečiadienį studentai per garsiakalbius stovykloje, kuri blokavo įėjimą į vieną iš pagrindinių universiteto bibliotekų ir kur grafičiais buvo užrašyta „Išlaisvinkite Gazą“, ragino demonstrantus nesustoti.

Policija įsiveržė ir į Viskonsino universitetą Madisone ir sulaikė kelis protestuotojus, kaip matyti iš televizijos vaizdų.

Arizonos universitete policija teigė, kad „neteisėtam susirinkimui“ išsklaidyti panaudojo „cheminius dirginamuosius užtaisus“.

Karas Gazos Ruože prasidėjo, kai spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojai surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, kai žuvo apie 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Kovotojai taip pat paėmė apie 250 įkaitų.

Anot „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio atsakomąjį puolimą teritorijoje žuvo daugiau kaip 34 500 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

???

O kodėl nesulaikomi žydų teroristai Gazoje? JAV kasa sau kapą su selektyvia politika. Nežiūrint kad faktiškai nebėra didžiausia ekonomika, bet abejotina ar ir kitose srityse vyrauja. Kažkodėl visų "vakarų" pagalba Ukrainai nepadeda atsilaikyti prieš esą kelintą ar kelioliktą ruskių ekonomiką - karas viską parodo kas yra kas. Hitlerio ekonomika leido eiti per ruskius kaip per sviestą, nežiūrint kad kariavo vos ne su visu pasauliu. Antra, jau senokai L. Donskis pripažino kad demokratija yra palaida bala ir negali lygintis su autokratiniais režimais, kurie susitelkia į kumštį

SUSIJUSIOS NAUJIENOS