JAV užėjus rekordiniams šalčiams, žuvo žmonių, milijonai neturi elektros | KaunoDiena.lt

JAV UŽĖJUS REKORDINIAMS ŠALČIAMS, ŽUVO ŽMONIŲ, MILIJONAI NETURI ELEKTROS

Milijonai amerikiečių liko be elektros, pietinėje ir centrinėje JAV dalyse antradienį siaučiant žiemos audrai, kuri į prastai tokiems atvejams pasirengusius rajonus atnešė rekordinius šalčius ir sukėlė trijų gyvybių pareikalavusį tornadą.

Bendrai su audra jau siejama daugiau kaip 20 žmonių mirtis. Tarp aukų yra per eismo nelaimes Teksase, Kentukyje ir Misūryje žuvusių žmonių, praneša šalies žiniasklaida.

Labiausiai paveiktame Teksase, kur šaltis privertė komunalinių paslaugų kompanijas paeiliui atjunginėti elektrą gyventojams, mirė moteris ir mergaitė, naudojusios automobilį šilumai generuoti ir apsinuodijusios anglies viendeginiu, pranešė televizija „NBC News“.

Hjustone pirmadienį mirė tikriausiai sušalęs benamis, informavo Hariso apygardos šerifo departamentas. Miesto policijos viršininkas sakė, kad buvo rastas dar vienas turbūt mirtinai sušalęs vyras.

Luizianoje vienas vyras žuvo paslydęs ant ledo ir smarkiai susitrenkęs galvą. Tenesyje žuvo 10 metų berniukas, kuris sekmadienį su šešerių metų seserimi įkrito į vandenį įlūžus ledui.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pažadėjo skirti papildomų išteklių tiems, kas nukentėjo nuo šios „istorinės audros“.

Jis taip pat padėkojo „kelininkams, kelių policininkams ir gelbėtojams, kurie baisiomis sąlygomis imasi greitų veiksmų, kad gelbėtų gyvybes“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Per audrą susidarė mažiausiai keturi tornadai, pranešė Atlantoje tvarkomas tinklalapis weather.com. Per tornadą Šiaurės Karolinos pakrantėje vėlai pirmadienį žuvo mažiausiai trys ir buvo sužeista dar 10 žmonių.

„Apskaičiuota, kad per incidentą paveikta mažiausiai 50 namų, apgadintos kelios elektros perdavimo linijos, todėl kai kur dingo elektra“, – sakoma Bransviko apygardos gelbėjimo tarnybos pareiškime.

JAV žiniasklaidos paskelbtuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti išvartyti medžiai, sugriauti namai ir sudaužyti automobiliai.

Tinklalapis „PowerOutage.US“ pranešė, kad vien Teksase antradienį vakare be elektros buvo daugiau kaip 3 mln. gyventojų ir kompanijų.

Trūksta sniego valytuvų

Teksaso valstijos sostinėje Ostine oro temperatūra nukrito iki 12 Celsijaus laipsnių šalčio. Tai gerokai žemesnė temperatūra už vasario vidutinę žemiausią temperatūrą – 7,2 laipsnio.

Temperatūrą Ostine galima palyginti su temperatūra Ankoridže Aliaskoje – 6,6 laipsnio šalčio.

Hjustone buvo galima stebėti retas žiemiškas scenas: gyventojai lipdė sniego senius ir važinėjosi rogutėmis.

„Smagu matyti baltumą, bet tuo pačiu labai pavojinga, nes čionykščiai žmonės nežino, kaip tokiomis sąlygomis vairuoti, – naujienų agentūrai AFP Hjustono gyventojas Michaelas (Maiklas). – Žinot, jie važinėja per greitai.“

Misisipėje pabudę gyventojai pamatė, kad didelė šios pietinės valstijos dalis pavirto sniego ir ledo laukais.

Pranešama, kad pareigūnams sunku valyti kelius, nes valstija neturi sniego valytuvų, kurių jai paprastai neprireikia.

Pareigūnai visose JAV ragino gyventojus pavojingomis sąlygomis elgtis atsargiai.

Su orais susijusios ekstremalios situacijos buvo paskelbtos Teksase, Alabamoje, Oklahomoje, Kanzase, Misisipėje ir Oregone, kur elektros neturi kone 200 tūkst. vartotojų.

Tuo metu Meksikos pareigūnai pranešė, kad nukritus oro temperatūrai žuvo šeši žmonės, o užšalus dujotiekiams, tiekiantiems gamtines dujas iš JAV, daug gyventojų neturi elektros.

Monterėjuje žuvo keturi žmonės, kurių trys yra mirtinai sušalę benamiai, o vienas – namuose nuo šildytuvo išskirto anglies monoksido miręs žmogus. Tamaulipaso valstijoje nuo hipotermijos mirė du žemės ūkio darbuotojai.

JAV Nacionalinė orų tarnyba (NWS) pranešė, kad audra judės šalies šiaurės rytų link, o paskui nuslinks „tiesiai į Rytų Kanadą“.

„Tačiau prieš tai ji atneš gausų sniegą ir lijundrą kai kur Didžiųjų ežerų rytiniame [regione] ir Naujojoje Anglijoje“, – nurodė NWS.

Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo (Endrius Kuomas) pirmadienį nurodė gelbėjimo tarnyboms pasirengti šlapdribai, ledui ir lijundrai.

„Ši didžiulė orų sistema slenka per šalį ir yra pasirengusi atnešti sniegą, ledą ir smarkų vėją visoje valstijoje“, – sakoma jo pareiškime.

Čikagoje prognozuojama iki 35 cm sniego. Dėl audros iki antradienio ryto teko atšaukti kone 60 skrydžių vietos oro uostuose, pranešė televizijos ABC vietos padalinys.

GALERIJA

  • JAV užėjus rekordiniams šalčiams, žuvo žmonių, milijonai neturi elektros
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Pilnas pyz.....c

SUSIJUSIOS NAUJIENOS