JT ataskaita: dėl konflikto su palestiniečiais iš esmės kaltas Izraelis | KaunoDiena.lt

JT ATASKAITA: DĖL KONFLIKTO SU PALESTINIEČIAIS IŠ ESMĖS KALTAS IZRAELIS

Izraelio vykdoma okupacija ir palestiniečių diskriminacija yra esminės nesibaigiančio smurto priežastys, antradienį pareiškė Jungtinių Tautų tyrėjai, sukeldami piktus Izraelio protestus.

Praėjusiais metais JT Žmogaus teisių tarybos paskirta aukšto lygio tyrėjų grupė, turėjusi ištirti „visas pamatines dešimtmečius besitęsiančio konflikto priežastis“, pirštu bedė tiesiai į Izraelį.

„Izraelio vykdomos žemių okupacijos nutraukimas... tebėra esminis veiksnys siekiant sustabdyti nesibaigiantį smurtą“, – teigiama jų ataskaitoje, kurioje kartu pateikiama daugybė įrodymų, kad Izraelis „neketina“ to daryti.

18 puslapių ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama ilgos eilės ankstesnių JT tyrimų, ataskaitų ir sprendimų dėl padėties įvertinimui, taip pat tam, kaip ir ar buvo įgyvendintos jų išvados.

Ankstesnėse ataskaitose pateiktos rekomendacijos „didžiąja dalimi buvo skirtos Izraeliui“, – pareiškė pagrindinė tyrėja Navi Pillay, buvusi JT žmogaus teisių vadovė iš Pietų Afrikos Respublikos.

Pasak jos, tai „rodo asimetrinį konflikto pobūdį ir faktą, kad viena valstybė okupuoja kitą“.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad tos rekomendacijos „didžiąja dalimi nebuvo įgyvendintos“, sakė ji, nurodydama raginimus užtikrinti atsakomybę ne tik už Izraelio vykdomus tarptautinės teisės pažeidimus, bet ir už „beatodairišką palestiniečių ginkluotų grupuočių raketų šaudymą“ į Izraelį.

„Būtent šis įgyvendinimo trūkumas kartu su nebaudžiamumo jausmu, aiškiais įrodymais, kad Izraelis neketina nutraukti okupacijos, ir nuolatine palestiniečių diskriminacija yra sistemingo pažeidimų pasikartojimo tiek okupuotoje Palestinos teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę, tiek Izraelyje pagrindas“, – konstatuoja JT atstovai.

„Raganų medžioklė“

Izraelis atsisakė bendradarbiauti su tyrimo komisija, kuri buvo sudaryta praėjusiais metais po 2021 metų gegužės mėnesį 11 dienų trukusio „Hamas“ ir Izraelio karo, per kurį žuvo 260 palestiniečių ir 13 žmonių Izraelio pusėje.

Izraelis praeityje garsiai kritikavo N. Pillay už tai, kad ji „gina antiizraelietišką programą“, o antradienį Užsienio reikalų ministerija visą tyrimą išvadino „raganų medžiokle“.

Ataskaita, pasak jos, yra „vienpusiška“ ir „persmelkta neapykantos Izraelio valstybei bei pagrįsta ilga ankstesnių vienpusiškų ir šališkų ataskaitų serija“.

Ji buvo paskelbta, pasak ministerijos, kaip „Žmogaus teisių tarybos kraštutinio antiizraelietiško nusistatymo rezultatas“.

Izraelis ir jo sąjungininkai nuolat kaltina aukščiausią JT teisių gynimo instituciją antiizraelietišku nusistatymu, be kita ko, nurodydami, kad Izraelis yra vienintelė šalis, apie kurią sistemingai kalbama kiekvienoje eilinėje Tarybos sesijoje ir kuriai skiriamas specialus darbotvarkės punktas.

Šis komisijos tyrimas, atliekamas aukščiausiu lygiu, kokį gali nurodyti taryba, yra jau devintas, kurį ji nurodė atlikti dėl teisių pažeidimų Palestinos teritorijose.

Tačiau tai pirmasis tyrimas, kurio užduotis – ištirti sistemingus pažeidimus, vykstančius Izraelio teritorijoje, pirmasis neterminuotas tyrimas ir pirmasis tyrimas, kuriame tiriamos užsitęsusio konflikto „pamatinės priežastys“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS