JT ragina Rusiją nutraukti „laikiną Krymo okupaciją“ | KaunoDiena.lt

JT RAGINA RUSIJĄ NUTRAUKTI „LAIKINĄ KRYMO OKUPACIJĄ“

Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja pirmadienį priėmė rezoliuciją, kurioje Rusija ragindama „nedelsiant“ nutraukti Krymo „laikiną okupaciją“, kurį Maskva užgrobė 2014 m.

Rezoliucijai dėl Krymo pusiasalio, Sevastopolio uosto ir Juodosios ir Azovo jūrų militarizacijos pritarė 63 šalys, 17 – prieštaravo, o 62 – susilaikė.

Rezoliucija yra teisiškai neįpareigojanti, tačiau politiškai reikšminga. Jos projektą pateikė 40 šalių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Vokietiją, Baltijos šalis, JAV, Australiją, Kanadą ir Turkiją.

Rezoliucijoje „Rusijos Federacija, kaip okupantė, raginama nedelsiant, visiškai ir besąlygiškai patraukti savo karines pajėgas iš Krymo ir nedelsiant nutraukti laikiną Ukrainos teritorijos okupaciją“.

Kadangi „Krymas ir toliau yra destabilizuojamas dėl Rusijos ten perkeliamų pažangių ginklų sistemų, įskaitant branduolinį ginklą galinčių nešti orlaivių ir raketų, taip pat ginklų, amunicijos ir karinio personalo perkėlimo į Ukrainos teritoriją“, rezoliucijoje Rusija raginama „nedelsiant“ nutraukti šiuos perkėlimus.

Per Ukrainos ir Rusijos remiamų kovotojų susirėmimus nuo 2014 m., kai Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo karą Rytų Ukrainoje, žuvo iš viso daugiau nei 13 tūkst. žmonių.

JT Saugumo Taryboje Rusijos ir Vakarų šalių konfliktas dėl pastarojo klausimo vis dar yra aštrus. Tai parodė ir Maskvos praėjusią savaitę organizuotas neformalus susitikimas dėl 2015 m. Minsko susitarimų, kuriuos rėmė Prancūzija ir Vokietija.

Berlynas ir Paryžius boikotavo šį susitikimą, sukeldami Rusijos įniršį. Europos šalys susitikimą apibūdino kaip Donbaso separatistų, kurių atstovus Maskva pakvietė kalbėti, platformą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

arijau

nu, grazi tavo arija...

Arijas

Eu rasomi briedai!!80 metu ruso neina išvyti iš Kurilų.is kenigsbergo.ir tt.juk jeigu ruskius išvyti iš visų normalių šalių jie bemat iš bado pastips!juk dirbti ir tingi ir nemoka!nebent gert ir vogt

Skaitytojas

Get out from Crimea Russia - damned occupant!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS