JT: šiemet Haičio gaujų smurtas pareikalavo daugiau kaip 530 gyvybių | KaunoDiena.lt

JT: ŠIEMET HAIČIO GAUJŲ SMURTAS PAREIKALAVO DAUGIAU KAIP 530 GYVYBIŲ

Jungtinės Tautos antradienį pranešė, kad per gaujų smurtą Haityje šiais metais žuvo daugiau kaip 530 žmonių, daugelį jų nužudė snaiperiai, nesirinkdami šaudę į aukas.

JT Žmogaus teisių biuras pareiškė esąs susirūpinęs, kad smurtas Haityje tampa nekontroliuojamas.

„Susirėmimai tarp gaujų tampa vis žiauresni ir dažnesni, nes jos stengiasi išplėsti savo teritorinę kontrolę sostinėje ir kituose regionuose, kėsindamosi į žmones, gyvenančius varžovų kontroliuojamose teritorijose“, – sakė JT Žmogaus teisių biuro atstovė Marta Hurtado.

Šiais metais iki kovo 15 dienos „531 žmogus žuvo, 300 buvo sužeisti ir 277 pagrobti per su gaujomis susijusius incidentus, kurie daugiausia vyko sostinėje Port o Prense“, sakė ji žurnalistams Ženevoje.

Vien per pirmąsias dvi kovo savaites per gaujų susirėmimus žuvo mažiausiai 208 žmonės, 164 buvo sužeisti ir 101 pagrobtas, sakė M. Hurtado.

„Dauguma aukų žuvo arba buvo sužeisti snaiperių, kurie, kaip pranešama, atsitiktinai šaudė į žmones jų namuose arba gatvėse“, – pridūrė ji.

Užfiksuota atvejų, kai į mokinius ir mokytojus pataikė paklydusios kulkos, netoli mokyklų padaugėjo tėvų ir mokinių pagrobimų, todėl daugelis mokyklų buvo priverstos užsidaryti.

N. Hurtado teigė, kad, nesant saugios mokyklos aplinkos, „daug vaikų buvo prievarta užverbuoti ginkluotų gaujų“.

Tūkstančiai perkeltųjų asmenų

Nuo 2021 metų liepos, kai buvo nužudytas prezidentas Jovenelis Moise'as (Žovenelis Moizas), Haityje, skurdžiausioje Amerikų valstybėje, gilėja politinė ir ekonominė krizė, o gaujos dabar kontroliuoja daugiau nei pusę šalies teritorijos.

Dėl nuolatinio nestabilumo ir smurto smarkiai išaugo produktų kainos, todėl pusė gyventojų neturi pakankamai maisto, sakė M. Hurtado.

Ji pridūrė, kad mažiausiai 160 000 žmonių buvo perkelti ir gyvena nesaugiomis sąlygomis, o ketvirtadalis jų gyvena laikinose gyvenvietėse, kuriose ribotos galimybės naudotis pagrindinėmis sanitarinėmis sąlygomis.

„Seksualinį smurtą prieš moteris ir mergaites gaujos taip pat naudoja siekdamos terorizuoti, pavergti ir bausti gyventojus, – sakė M. Hurtado. – Gaujos naudoja seksualinį smurtą prieš pagrobtas mergaites, kad priverstų šeimas sumokėti išpirką.“

JT žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) paragino Haičio valdžios institucijas nedelsiant spręsti saugumo padėties problemas, stiprinant policiją ir reformuojant teismų sistemą.

„Siekiant nutraukti smurto, korupcijos ir nebaudžiamumo ciklą, visi atsakingi asmenys, įskaitant tuos, kurie teikia paramą ir finansavimą gaujoms, turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir teisiami laikantis teisinės valstybės principų“, – sakė M. Hurtado.

„Taip pat raginame tarptautinę bendruomenę skubiai apsvarstyti galimybę dislokuoti specializuotas paramos pajėgas“, – pridūrė ji.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS