Karaliaučiuje dėl valstybės išdavimo nuteista rusų pora, apkaltinta šnipinėjimu Latvijai | KaunoDiena.lt

KARALIAUČIUJE DĖL VALSTYBĖS IŠDAVIMO NUTEISTA RUSŲ PORA, APKALTINTA ŠNIPINĖJIMU LATVIJAI

Rusijos Kaliningrado srities teismas ketvirtadienį skyrė griežtas laisvės atėmimo bausmes Aleksandro Gorčakovo viešosios diplomatijos fondo ekspertei Antoninai Ziminai ir jos sutuoktiniui Konstantinui Antonecui, pripažinęs juos kaltais dėl tėvynės išdavimo Latvijos naudai, pranešė Federalinės saugumo tarnybos (FSB) spaudos tarnyba.

„Antonina Zimina nuteista kalėti 13 metų, bausmę atliekant bendrojo režimo kolonijoje. Jai taip pat skirta 100 tūkst. rublių (1 090 eurų) bauda. Konstantinas Antonecas nuteistas kalėti 12 metų ir šešis mėnesius, bausmę atliekant griežtojo režimo kolonijoje. Jam taip pat skirta 100 tūkst. rublių bauda“, – nurodė spaudos tarnyba.

Tyrimo ir teismo proceso metu nustatyta, kad 2012 metais per išvyką į užsienį A. Ziminą užverbavo Latvijos specialiosios tarnybos. Anot pareigūnų, ji vykdė užduotis rinkti ir perduoti Latvijos specialiosioms tarnyboms informaciją, sudarančią valstybės paslaptį.

„2015 metais A. Ziminos iniciatyva su Latvijos specialiosiomis tarnybomis ėmė bendradarbiauti jos sutuoktinis Konstantinas Antonecas, kuris dirbdamas Kaliningrado srities Ekonomikos ministerijoje pavogė ir kartu su A. Zimina perdavė Latvijos specialiosioms tarnyboms slaptos informacijos“, – nurodė FSB.

Byla buvo nagrinėjama uždaruose posėdžiuose, nes jos medžiaga buvo įslaptinta.

A. Ziminos tėvas Konstantinas Ziminas anksčiau naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad „tikrų paslapčių šioje byloje nėra, tačiau jei man pavyks patekti į teismą, pasilieku sau teisę papasakoti visuomenei, įskaitant užsienio visuomenę, visą tiesą apie šią bylą“.

Teismui paskelbus nuosprendį, K. Ziminas pareiškė, kad jis bus skundžiamas.

A. Zimina, iki sulaikymo dirbusi nepriklausoma eksperte A. Gorčakovo fondo draugų klube, laikoma suimta nuo 2018 metų vasaros. K. Antonecas buvo suimtas metais vėliau. 2015–2016 metais jis dirbo Kaliningrado srities vyriausybės juristu, o prieš sulaikymą – teisines paslaugas teikiančioje įmonėje Maskvoje. Nė vienoje iš savo darboviečių jis neturėjo prieigos prie informacijos, sudarančios valstybės paslaptį.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, sutuoktiniai atskleidė vieno FSB regioninės valdybos darbuotojo tapatybę.

Anot žiniasklaidos, tarp 2015 metų balandį jų vestuvėse dalyvavusių svečių buvo FSB kontržvalgybos padalinio pareigūnas Maksimas Denisenka – A. Ziminos draugas ir buvęs bendrakursis, kai jiedu studijavo universitete.

Kai kurios vestuvių nuotraukos ir vaizdo įrašai buvo vėliau paskelbti socialiniuose tinkluose ir galiausiai parodyti per vieną neįvardytą televizijos laidą Baltijos šalyse, todėl FSB pradėjo baudžiamąjį tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

pypenas

A.Paleckis,kodėl udarytas,juk jis gerai matomas iš kosmoso,kur vaikšto,ką geria ir t.t.....................?????????????????????????????????????????????

Hmm

Nošaut!!!

Anonimas

O kodėl ne Konigsberge? Žurnalūga tavo šeimininkai juk užpyks kad tu mūsų etnines žemes lietuviškai apšaukei..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS