Karas su Rusija: JT užfiksavo daugiau nei 10 000 civilių žūčių Ukrainoje | KaunoDiena.lt

KARAS SU RUSIJA: JT UŽFIKSAVO DAUGIAU NEI 10 000 CIVILIŲ ŽŪČIŲ UKRAINOJE

Nuo 2022 metų vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją prieš Ukrainą, žuvo mažiausiai 10 000 civilių gyventojų, įskaitant daugiau kaip 560 vaikų, ir daugiau kaip 18 500 buvo sužeisti.

Apie tai antradienį pranešė Jungtinių Tautų Žmogaus teisių stebėjimo misija Ukrainoje (HRMMU).

Pasak misijos, lapkričio 15 dieną raketai pataikius į keturių aukštų daugiabutį gyvenamąjį namą Selydovės kaime Donecko regione, Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje, žuvo keturi žmonės, ir bendras žuvusiųjų skaičius viršijo 10 000. Tarp šių naujausių aukų buvo šeima, kuri jau anksčiau buvo priversta dėl karo palikti namus, ir 85 metų moteris.

„Dešimt tūkstančių žuvusių civilių gyventojų – niūrus skaičius Ukrainai. Rusijos Federacijos karas prieš Ukrainą, kuris tęsiasi jau 21-ą mėnesį, gali peraugti į užsitęsusį konfliktą, kurio didelę žmogiškąją kainą sunku suvokti“, – sakė stebėjimo misijai vadovaujanti Danielle Bell.

HRMMU teigimu, 10 000 žuvusių civilių gyventojų skaičius yra patikrintas pagal jos metodiką, tačiau misija perspėja, kad tikrasis skaičius gali būti gerokai didesnis, atsižvelgiant į patikrinimui reikalingą laiką ir kylančius iššūkius.

Praėjusios savaitės incidentas Selydovėje yra tipiškas atakų, dėl kurių šiuo metu žūsta civiliai gyventojai, pavyzdys, sakė HRMMU. Per pastarąjį trijų mėnesių laikotarpį nuo rugpjūčio iki spalio mėnesio daugiausia – 86 proc. – patikrintų civilių aukų būta vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje. Didžiąją daugumą jų lėmė sprogstamieji ginklai, veikiantys dideliame plote, pavyzdžiui, artilerijos sviediniai, kasetinė amunicija, raketos ir savižudžiai dronai. Tarp civilių aukų Ukrainoje neproporcingai daug vyresnio amžiaus žmonių, nes jie dažnai negali persikelti į saugesnes vietas.

Pranešime spaudai teigiama, kad, HRMMU stebėsenos duomenimis, daug civilių gyventojų nukentėjo toli už fronto linijos, visų pirma dėl to, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos prieš taikinius apgyvendintose teritorijose visoje šalyje naudoja tolimojo nuotolio raketas ir savižudžius dronus.

„Beveik pusė civilių aukų per pastaruosius tris mėnesius buvo toli nuo fronto linijos. Taigi nė viena vieta Ukrainoje nėra visiškai saugi“, – perspėjo D. Bell.

Rugsėjį „Ukrinform“, remdamasi JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro ataskaita, rašė, kad nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios žuvo mažiausiai 9 701 ir buvo sužeisti 17 748 civiliai gyventojai.

 

Gairės: karas Ukrainoje, civilių žūtys, Danielle Bell, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS