Karas Ukrainoje: bandymai suskaičiuoti karių ir civilių gyventojų aukas | KaunoDiena.lt

KARAS UKRAINOJE: BANDYMAI SUSKAIČIUOTI KARIŲ IR CIVILIŲ GYVENTOJŲ AUKAS

Per dvejus karo Ukrainoje metus nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 m. vasario 24 dienos žuvo dešimtys tūkstančių karių ir civilių.

Tikslaus aukų skaičiaus nustatyti neįmanoma, nes abi pusės teikia mažai informacijos apie savo nuostolius, kad nepakenktų karių ir plačiosios visuomenės moralei.

Mažiausiai 10 tūkst. civilių

JT žmogaus teisių biuras sausio viduryje pranešė galintis patvirtinti, kad nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainoje žuvo 10 tūkst. 382 civiliai gyventojai ir dar 19 tūkst. 659 buvo sužeisti, tačiau tikrasis skaičius greičiausiai yra didesnis.

Civilių aukų skaičius 2023 m. gruodį ir 2024 m. sausį, palyginti su ankstesniais mėnesiais, gerokai išaugo, apversdamas praėjusiais metais vyravusią civilių aukų mažėjimo tendenciją, sakoma biuro ataskaitoje.

Beveik 8 tūkst. mirčių buvo Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje ir daugiau kaip 2 tūkst. – Rusijos okupuotose zonose.

Sausio 31 d. Ukrainos nacionalinė policija savo kontroliuojamoje teritorijoje buvo užregistravusi beveik 10 tūkst. civilių mirčių, 7 tūkst. dingusių be žinios ir 11 tūkst. sužeistų asmenų, pranešė vienas jos pareigūnas.

Tačiau Ukrainos valdžios institucijos teigia, kad dar tūkstančiai civilių žuvo per pietinio Mariupolio uostamiesčio apgultį pirmaisiais karo mėnesiais, kol jį užėmė Rusija.

Miesto rotušės atstovas 2023 metų vasarį Ukrainos televizijai sakė, kad ten masinėse kapavietėse buvo palaidota mažiausiai 25 tūkst. civilių.

Kitapus Rusijos sienos žuvo mažiausiai 138 civiliai gyventojai, teigė Rusijos naujienų svetainė „7x7“.

„Šimtai tūkstančių“ karių

Abiejų pusių kariuomenės dėl jautrumo neskelbia duomenų apie aukas.

Paskutiniai oficialūs duomenys buvo pateikti 2022 metų viduryje, todėl juos reikia vertinti atsargiai. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu 2022 metų rugsėjį sakė, kad žuvo 5 tūkst. 937 Rusijos kariai.

Kyjivo duomenimis, iki 2022 metų rugpjūčio žuvo 9 tūkst. Ukrainos karių.

Nuo tada visi skaičiavimai buvo gaunami iš užsienio žvalgybos tarnybų.

2023 metų rugpjūtį laikraštis „New York Times“ citavo JAV pareigūnus, kurie Ukrainos karių nuostolius įvertino 70 tūkst. žuvusiųjų ir 100 tūkst.–120 tūkst. sužeistųjų.

Tame pačiame pranešime buvo cituojami jų vertinimai, kad Rusijos pusėje žuvo 120 tūkst. žmonių ir buvo sužeista 170–180 tūkst. žmonių.

Sausio 29 dieną Jungtinės Karalystės ginkluotųjų pajėgų ministras Jamesas Heappey rašytiniame atsakyme į parlamento klausimą nurodė, kad Rusijos nuostoliai viršija 350 tūkst. žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Vasario 8 dieną Ukrainos kariuomenė apskaičiavo, kad nuo invazijos pradžios žuvo arba buvo sužeista daugiau kaip 392 tūkst. Rusijos karių. Kyjivas nenurodo, ar į šiuos nuostolius įskaičiuoti prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje ir samdinių grupuotės „Wagner“ nuostoliai, ar tai yra tik Rusijos kariuomenės nuostoliai.

Gairės: karas Ukrainoje, žuvusieji, karių, civilių aukos, sužeistieji
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS