Kinija: karinės pratybos aplink Taivano sąsiaurį būtinos ir teisingos | KaunoDiena.lt

KINIJA: KARINĖS PRATYBOS APLINK TAIVANO SĄSIAURĮ BŪTINOS IR TEISINGOS

Kinija trečiadienį tvirtino, kad jos karinės pratybos aplink Taivano sąsiaurį po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) apsilankymo Taivane yra „būtinos ir teisingos“.

„Kinijos... karinės pratybos jūroje netoli Kinijos Taivano yra būtina ir teisinga priemonė siekiant ryžtingai ginti nacionalinį suverenumą“, – eilinėje spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Hua Chunying (Hua Čuning).

„Dabartiniuose sunkumuose, susijusiuose su Pelosi vizitu Taivane, Jungtinės Valstijos yra provokatorės, o Kinija – auka. Ši bendra JAV ir Taivano provokacija įvyko pirmiau, o teisingas Kinijos gynimasis – vėliau“, – pridūrė ji.

Kinijos lyderiai piktinosi N. Pelosi apsilankymu Taivane ir tvirtino, kad tai kelia grėsmę trapiam status quo.

Reaguodama Kinija paskelbė, kad aplink Taivaną surengs virtinę karinių pratybų su koviniais šaudmenimis. Rytų teatro vadavietė paskelbė, kad „bendros karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų pratybos vyks jūroje ir oro erdvėje į šiaurę, pietvakarius ir pietryčius“ nuo salos.

Kinija taip pat ketvirtadienį turi pradėti kitas karines pratybas su koviniais šaudmenimis zonose aplink Taivaną. Kai kur Kinijos operacijų zona priartės per 20 km nuo Taivano krantų.

Pranešta, kad per pratybas Taivano sąsiauryje, kuris skiria salą nuo Kinijos ir kuriuo eina svarbūs laivybos keliai, bus šaudoma „toliašaudžiais koviniais šaudmenimis“.

Salos Gynybos ministerijos teigimu, tokios pratybos kelia grėsmę svarbiems uostams ir urbanistiniams rajonams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS