Kosovo serbai boikotuoja vietos rinkimus šiauriniuose rajonuose | KaunoDiena.lt

KOSOVO SERBAI BOIKOTUOJA VIETOS RINKIMUS ŠIAURINIUOSE RAJONUOSE

Kosovo etninė serbų mažuma boikotavo sekmadienį šiaurėje vykstančius vietos valdžios rinkimus, o tai gali padidinti įtampą tarp vyriausybės ir bendruomenės, kuri iš esmės yra lojali kaimyninei Serbijai.

Kosove gyvena apie 120 000 serbų, daugelis jų – keturiuose šiauriniuose rajonuose, kurie ribojasi su Serbija ir kuriuose sekmadienį vyksta vietos rinkimai. Jais siekiama atkurti vietos valdžios darbą po to, kai lapkritį iš tarybos atsistatydino etniniai serbai.

Šiauriniuose rajonuose dažnai kyla neramumų, nes daugelis etninių serbų, kaip ir Belgradas, niekada nepripažino Kosovo nepriklausomybės paskelbimo 2008 metais.

Iš 45 000 rinkėjų, turinčių teisę balsuoti sekmadienį, 95 proc. yra etniniai serbai. Belgradas remia boikotą ir siekia tam tikros autonomijos serbų mažumai Kosove, kur dauguma iš 1,8 mln. gyventojų yra etniniai albanai.

„Nekenčiu visų, kurie dalyvauja šiuose rinkimuose,.. nes jie pripažįsta albanų valstybę“, – sakė šiaurinės Mitrovicos gyventojas Milanas Bulatovičius, turėdamas omenyje nepriklausomą Kosovą.

Rinkimų komisijos pirmininkas Kreshnikas Radoniqi (Krešnikas Radonikis) sakė, kad 19 balsavimo apylinkių sekmadienį atsidarė kaip planuota. Apie smurto atvejus nepranešta.

Sekmadienio boikotas teoriškai reiškia, kad etninių albanų partijos gali perimti vietos tarybų kontrolę šiaurėje.

Kosovo ir Serbijos lyderiai kelis mėnesius dalyvauja Europos Sąjungos vadovaujamose derybose, didėjant spaudimui normalizuoti santykius, bet susitarimo vis dar nepasirašė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

...taip,serbai,kaip ir maskoliai,,sovietu sajungoje savo istatymus "dirigavo",.kitataucius naikino ..bet atejo kitas laikmetis!...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS