Kremlius ragina spausti Ukrainą dėl Zaporižios AE | KaunoDiena.lt

KREMLIUS RAGINA SPAUSTI UKRAINĄ DĖL ZAPORIŽIOS AE

Kremlius pirmadienį paragino daryti „spaudimą“ Kyjivui, kad sumažėtų įtampa dėl Maskvos pajėgų užimtos Zaporižios atominės elektrinės pietryčių Ukrainoje, dėl kurios apšaudymų Maskva ir Kyjivas kaltina vienas kitą.

„Visos šalys privalo daryti spaudimą Ukrainos pusei, kad ji liautųsi kėlusi pavojų Europos žemynui apšaudydama“ šią jėgainę, žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Šie komentarai buvo išsakyti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovui Rafaeliui Grossi (Rafaeliui Grosiui) paskelbus, kad jis kartu su šios Jungtinių Tautų organizacijos ekspertų grupe išvyksta į Zaporžios AE, didžiausią atominę jėgainę Europoje, kuri yra kontroliuojama Rusijos pajėgų nuo Maskvos įsiveržimo į Ukrainą pirmųjų savaičių.

„Šios misijos laukėme ilgą laiką. Laikome ją būtina“, – teigė D. Peskovas.

Pasak jo, Maskva užtikrins TATENA misijos saugumą Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje, „atsižvelgdama į nuolat ten gresiančius pavojus“.

Tuo metu Ukrainos atominės energetikos agentūra „Enerhoatom“ pirmadienį perspėjo, kad dėl apšaudymų iš Zaporižios jėgainės gali pasklisti radioaktyvių teršalų.

Agentūra nurodė, kad per pastarąją parą Rusijos kariuomenė toliau apšaudė šalia jėgainės esantį Enerhodaro miestą ir elektrinės kompleksą.

„Enerhoatom“ pranešime sakoma, kad du iš šešių jėgainės reaktorių, vėl prijungti prie Ukrainos elektros tinklų po jų išsijungimo praeitą savaitę, šiuo metu veikia stabiliai.

Tačiau agentūra pažymėjo, kad Rusijos karių, ginkluotės, technikos ir sprogmenų buvimas kelia didelį pavojų Zaporižios AE darbo saugumui. Dėl reguliarių apšaudymų iškilo vandenilio nuotėkio ir radioaktyvių medžiagų pasklidimo pavojus, taip pat išlieka didelė gaisrų grėsmė.

Gairės: karas Ukrainoje, Kremlius, Zaporižios AE
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS