Lenkija: aviakatastrofa prie Smolensko įvyko dėl sprogimų lėktuve | KaunoDiena.lt

LENKIJA: AVIAKATASTROFA PRIE SMOLENSKO ĮVYKO DĖL SPROGIMŲ LĖKTUVE

2010 metų aviakatastrofą prie Smolensko, per kurią žuvo tuometinis Lenkijos prezidentas, sukėlė lėktuve buvę sprogstamieji įtaisai, antradienį paskelbė speciali Lenkijos tyrimo komisija.

Per tą lėktuvo katastrofą Rusijos vakaruose be prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačynskio) žuvo dar 95 žmonės.

Oficiali delegacija skrido į atminimo renginius Katynėje, kur palaidoti tūkstančiai lenkų kariškių, 1940 metais sušaudytų Sovietų Sąjungos NKVD.

Dėl katastrofos priežasčių vyksta įnirtingi ginčai, nuo pat šios tragedijos skaldantys Lenkiją. Vieni lenkai mano, kad ji buvo sukelta tyčia, o kiti atmeta tai kaip sąmokslo teoriją.

„Tikroji Smolensko katastrofos priežastis buvo du sprogimai paskutiniu skrydžio etapu“, – sakoma vyriausybinės komisijos interneto svetainėje paskelbtoje ataskaitoje. Joje pateikiama informacija rodytų, kad sprogstamieji užtaisai buvo lėktuvo viduje.

Tikroji Smolensko katastrofos priežastis buvo du sprogimai paskutiniu skrydžio etapu.

Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) daug metų tvirtina, kad tai nebuvo nelaimingas atsitikimas, nors pradinės išvados rodė, kad lėktuvas sudužo dėl nepalankių meteorologinių sąlygų, lenkų pilotų ir rusų skrydžių kontrolierių klaidų.

Tas oficialus tyrimas po katastrofos vyko valdant ankstesnei Donaldo Tusko – PiS lyderio Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačynskio) nesutaikomo priešininko – liberalų vyriausybei.

Rusija, kuri iki šiol nėra perdavusi lėktuvo nuolaužų Varšuvai – argumentuodama, kad dar nebaigė savo pačios tyrimo – kategoriškai atmeta bet kokią savo atsakomybę už katastrofą ir dėl jos kaltina Lenkiją.

Naujoje Varšuvos ataskaitoje sakoma, kad ant lėktuvo fragmentų aptikta sprogmenų pėdsakų, ir nurodoma, kad du sprogstamieji įtaisai lėktuve galėjo būti padėti vykdant remonto darbus Rusijoje.

Remontas buvo atliekamas Samaroje, aviacijos gamykloje „Aviakor“, „tuo metu priklausiusioje rusų oligarchui Olegui Deripaskai, tuometinio Rusijos premjero Vladimiro Putino draugui“, nurodo tyrėjai.

Ataskaitoje vartojamos apdairios formuluotės, kalbama apie sprogmenų padėjimo „galimybes“ ir postuluojama, kad Lenkijos prezidentas taikiniu tapo dėl savo antirusiškos politikos. Tačiau lėktuvo katastrofa ataskaitoje nevadinama nužudymu.

Lenkijos valdančiosios partijos lyderis J. Kaczynskis, žuvusio prezidento L. Kaczynskio brolis dvynys, sekmadienį pareiškė, kad ši lėktuvo katastrofa buvo „ataka“, ir paragino identifikuoti bei nubausti „priėmusius sprendimą, taip pat tuos, kas jį įgyvendino čia, Lenkijoje, bet ypač – Rusijoje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Didziausia

Melagiena vyksta tik Rusijoje.Tiesiog akiplesiskai viska neigia , ka jie bepadarytu. Visur melas,visur apgaules...Rasijoje tiesos nera ir nebus,jau toks ju mentalitetas.

Užtenka, kad musu žiniasklaida melagiai ir bailiai

Tai dabar ir Lenkija kuria feikus. Pasaulio diplomatija krito žemiau plintuso. Diplomatija likusi tik Rusijoje ir Kinijoje. Daugiau nematau...

an???

yra prielaida kad tai ivykde uz .spec tarnybos galimai kgb jei ne mosad ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS