Lenkija ruošiasi kitiems protestams prieš beveik visišką abortų draudimą | KaunoDiena.lt

LENKIJA RUOŠIASI KITIEMS PROTESTAMS PRIEŠ BEVEIK VISIŠKĄ ABORTŲ DRAUDIMĄ

Protestuotojai, remiantys teisę į nėštumo nutraukimą,  penktadienį rengiasi trečiai demonstracijų nakčiai Varšuvoje ir kitose Lenkijos vietose, įsigaliojus teismo nutarčiai, kuria šalyje buvo nustatytas beveik visiškas abortų draudimas.

Protestuotojai, nepaisydami apribojimų dėl koronaviruso ir minusinės temperatūros, išėjo į gatves po to, kai vyriausybė trečiadienį nusprendė suteikti teisinę galią Konstitucinio Tribunolo nutarčiai dėl abortų, paskelbdama jį oficialiajame leidinyje.

Tūkstančiai žmonių trečiadienį išėjo į Varšuvos ir kitų didžiųjų miestų gatves, o ketvirtadienį keli protestuotojai buvo areštuoti, nes pateko į minimą nutartį priėmusio teismo teritoriją.

Penktadienio protestai turėtų prasidėti 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku.

Trečiadienį teismui paskelbus savo nutarties motyvus, Lenkijos dešinioji vyriausybė paskelbė ją valstybės oficialiame leidinyje. Šie oficialūs žingsniai reiškia, kad Lenkijoje įsigaliojo beveik visiškas abortų draudimas.

Tik tokie nusikaltimai kaip išprievartavimas ar kraujomaiša, arba pavojus motinos gyvybei ar sveikatai toliau suteikia teisėtą pagrindą abortui.

Konstitucinis Tribunolas pernai spalį paskelbė, kad esami abortų įstatymai, leidžiantys nutraukti nėštumą vaisiaus sunkaus apsigimimo atveju, prieštarauja konstitucijai.

Katalikiškoje Lenkijoje abortų įstatymai ir anksčiau buvo vieni griežčiausių Europoje.

Iki šiol 38 mln. gyventojų turinčioje Lenkijoje per metus būdavo teisėtai atliekama mažiau kaip 2 tūkst. nėštumo nutraukimo procedūrų. Moterų grupių skaičiavimu, apie 200 tūkst. moterų nutraukia nepageidaujamą nėštumą nelegaliai arba vyksta į užsienį.

Vyriausybė gynė teismo nutartį, argumentuodama, kad ji užkirs kelią abortams dėl vadinamųjų eugenikos priežasčių. Tačiau žmogaus teisių gynėjai sako, kad dėl šio teismo sprendimo moterys bus priverstos tęsti nėštumą net tais atvejais, kai kūdikis gimęs neabejotinai mirs.

Vyriausybė atidėjo minėto nutarimo paskelbimą po visoje šalyje vykusių demonstracijų, vykusių nepaisant apribojimų dėl koronaviruso, draudžiančių mitingus.

To teismo sprendimo išprovokuoti protestai netrukus tapo platesnių antivyriausybinių nuotaikų išraiška.

Dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ rašančio komentatoriaus Ludwiko Dorno (Liudviko Dorno) nuomone, vyriausybė tikriausiai nusprendė paskelbti tą sprendimą dabar, kad užtikrintų, jog protestai „išseks“ nespėjus kilti daugiau pykčio vyriausybės atžvilgiu dėl koronaviruso pandemijos valdymo ir vakcinavimo.

„Dabar buvo mažiausiai blogas laikas“, – rašė jis.

L. Dornas taip pat teigė, kad valdančioji „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partija gali tikėtis nesutarimų tarp teismo sprendimo oponentų – tų, kurie nori platesnių teisių į abortą, ir tų, kurie palaiko ankstesnę tvarką.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ar broileris dar sankcijų Lenkijai nepaskelbė ?

gikas

Arabai visoje Europoje planuoja ir kelia neramumus. Gudriai dirba slykstynes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS