Libano prezidentas: sprogimą Beiruto uoste galėjo sukelti ir raketų ataka | KaunoDiena.lt

LIBANO PREZIDENTAS: SPROGIMĄ BEIRUTO UOSTE GALĖJO SUKELTI IR RAKETŲ ATAKA

Sprogimas Libano sostinės Beiruto uoste, nusinešęs daugiau kaip 150 žmonių gyvybių ir nuniokojęs dalį miesto, įvyko dėl aplaidumo arba jį sukėlė raketų ataka, penktadienį teigė Libano prezidentas Michelis Aounas.

„Priežastis dar nebuvo nustatyta. Gali būti, kad sprogimą sukėlė aplaidumas arba išorės veiksmai, raketa arba bomba“, – interviu sakė M. Aounas, praėjus trim dienoms po nelaimės.

Galingas sprogimas Beirute pražudė mažiausiai 154 žmones, daugiau kaip 5 000 buvo sužeisti, o daugybė kitų žmonių vis dar laikomi dingusiais.

Tiksli sprogimo priežastis dar neaiški, bet, remiantis įvairiais pranešimais žiniasklaidoje, jis susijęs su sandėlyje laikytu dideliu kiekiu amonio nitrato. Kaip teigiama, šešerius metus sandėlyje uoste buvo nesaugiai laikoma 2 750 tonų amonio nitrato.

Namų neteko iki 100 tūkst. vaikų

Sprogimas sugriovė nuo 80 000 iki 100 000 vaikų namus, rodo preliminarūs Jungtinių Tautų Vaikų fondo (UNICEF) duomenys.

Iš viso Beirute namų neteko daugiau kaip 300 000 žmonių (12 proc. Beiruto gyventojų). Iš jų nuo 80 000 iki 100 000 yra vaikai. Kaip teigia UNICEF, sprogimą išgyvenę vaikai patyrė šoką, sukrėtimą.

Sprogimas apgadino daugiau kaip 120 mokyklų Beirute. Pasak UNICEF atstovės Marixie Mercado, skubiai reikia jas suremontuoti, prieš prasidedant naujiems mokslo metams.

Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) teigimu, padėtis Beirute labai sunki, nes šimtai tūkstančių žmonių susiduria su būsto, maisto ir tinkamų medicininių priemonių trūkumo tikimybe.

„Humanitariniai poreikiai yra neatidėliotini ir dideli“, – per spaudos konferenciją Ženevoje sakė M. Mercado.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ghh

Taigi jau iaiskinta priezaztis. Pirotehnika sandelyje dege ir ji sukele gaisra ir sprogima. Detonavo selitra, nitrato amonijus ir dar suvirinimo darbai vyko. Skelbimo autorius, pasitikslink informacija o nerasyk beleka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS