Liūtys Australijoje užgesins pražūtingus miškų gaisrus? | KaunoDiena.lt

LIŪTYS AUSTRALIJOJE UŽGESINS PRAŽŪTINGUS MIŠKŲ GAISRUS?

Australiją kelis pastaruosius mėnesius siaubusi miškų gaisrų krizė baigsis jau po kelių dienų, teigia pareigūnai, džiūgaudami dėl stiprių liūčių, kurios jau užgesino kelis didžiulius gaisrus, o per artimiausias dienas, kaip prognozuoja sinoptikai, užgesins dar dešimtis liepsnos židinių.

Kelias dienas trukusios liūtys Naujajame Pietų Velse ir Kvinslande užgesino anksčiau čia liepsnojusius miškus, kuriuos savanoriai nesėkmingai bandė užgesinti kelis pastaruosius mėnesius.

Tuo tarpu Sidnėjuje pastarosios kelios dienos buvo drėgniausias laikotarpis per pastaruosius 30 metų. Miestą skalbiančios liūtys sukėlė tikrą chaosą.

Meteorologijos biuro duomenimis, per pastarąsias 4 dienas Sidnėjuje iškrito 391,6 mm lietaus. Tai buvo drėgniausias 4 dienų laikotarpis nuo 1990-ųjų vasario, kai iškrito 414,2 mm lietaus.

Lietus jau užgesino kelis didelius miškų gaisrus, įskaitant vadinamąjį „megagaisrą“, kuris išdegino apie 500 tūkst. ha į šiaurę nuo Sidnėjaus, ir panašaus dydžio gaisrą į pietus nuo miesto.

Naujojo Pietų Velso kaimiškų vietovių ugniagesių tarnybos atstovas spaudai Jamesas Morrisas teigė, kad pirmadienį vis dar liepsnoja apie 30 gaisrų, tačiau ir jie bus užgesinti, kai lietaus debesys artimiausiomis dienomis nuslinks į pietus.

„Tikėtina, kad iki savaitės pabaigos jie bus užgesinti“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Sausros kamuojamose vietovėse Australijos rytuose taip pat palijo, tačiau ilgus metus trunkančiam sausros laikotarpiui užbaigti prireiks daugiau vandens.

Vis dėlto, nepaisant užgesintų gaisrų, audros ir liūtys sukėlė chaosą, o vienas vyras laikomas dingusiu po to, kai jo automobilį kelyje į šiaurę nuo Sidnėjaus nunešė prasidėjęs potvynis. Dar šimtai žmonių buvo išgelbėti nuo kylančio vandens.

Policijos teigimu, pradėta dingusio vyro paieška, tačiau kol kas neaptikta jokių jo ar jo automobilio ženklų.

Kelios upės, įskaitant Paramatos upę į vakarus nuo Sidnėjaus, patvino, o šalia Narabeno marių gyvenantys žmonės evakavosi, baimindamiesi, kad jų namai gali būti užlieti.

Pirmadienį dėl audrų elektros vis dar neturėjo apie 90 tūkst. žmonių, o elektros tiekimo bendrovės įspėjo, kad elektros tiekimui atkurti prireiks kelių dienų.

GALERIJA

  • Liūtys Australijoje užgesins pražūtingus miškų gaisrus?
  • Liūtys Australijoje užgesins pražūtingus miškų gaisrus?
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS