Mianmare tęsiantis protestams prieš perversmą prasidėjo „Velykinių kiaušinių streikas“ | KaunoDiena.lt

MIANMARE TĘSIANTIS PROTESTAMS PRIEŠ PERVERSMĄ PRASIDĖJO „VELYKINIŲ KIAUŠINIŲ STREIKAS“

Mianmare valstybės perversmo priešininkai, įgudę rengti protestuotojus visoje šalyje vienijančias temines akcijas, sekmadienį išėjo į gatves laikydami margučius, krikščionims minint Velykas.

Didžiausiame Jangono mieste viena protestuotojų grupė žygiavo Inseino rajonu, skanduodama šūkius ir dainuodami dainas, taip pat laikydami dažytus kiaušinius su užrašu „Pavasario revoliucija“. Ant daugelio margučių taip pat buvo nupieštas trijų pirštų ženklas, tapęs pasipriešinimo vasario 1-ąją įvykdytam perversmui simboliu.

Tuo metu Mandalėjuje, šalies antrajame pagal dydį mieste, motociklais suvažiavę demonstrantai auštant susirinko į mitingą, per kurį šūkiais smerkė valdžios užgrobimą ir demokratiškai išrinktos vyriausybės nušalinimą.

Mianmaro kariuomenė jėga susidoroja su protestuotojais ir kitais kritikais. Nepriklausomos Politinių kalinių paramos asociacijos naujausiais duomenimis, nuo perversmo vasario 1-ąją smurtas pareikalavo jau 557 civilių gyventojų gyvybių. Taip pat sulaikyta ar nuteista daugiau kaip 2 750 asmenų, nurodo ši NVO.

Sekmadienį prasidėjęs vadinamasis „Velykinių kiaušinių streikas“ surengtas po kitų teminių akcijų. Tarp jų buvo „Gėlių streikas“, per kurį protestuotojai nešė gėles į viešąsias vietas, siekdami pagerbti dėl saugumo pajėgų veiksmų žuvusius žmones. Buvo surengtas ir „Tylusis streikas“, per kurį miestų gatvės ištuštėjo.

Saugumo pajėgos ir toliau skleidė baimę tarp eilinių piliečių. Naktį į sekmadienį vienas Jangono gyventojas nufilmavo vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip būrys laidyklėmis ginkluotų kariškių ir policininkų svaidė akmenis į namų langus, trikdydami nakties tylą.

Naktį kariai ir policija vykdo bauginimo kampaniją: gyvenamuosiuose rajonuose rengiami reidai, per kuriuos šaukiami įžeidimai, beatodairiškai šaudoma, sulaikomi žmonės ir niokojamas turtas.

Šeštadienį policija nukovė kelis protestuotojus centriniame Monjvos mieste ir kitur.

Chuntai išjungiant ar smarkiai ribojant interneto ryšį šalyje, mianmariečiams tampa vis sunkiau dalintis su likusiu pasauliu savo bėdomis.

Po ne vieną savaitę trukusių naktinių interneto išjungimų, kariuomenė penktadienį užblokavo visą ryšį, išskyrus teikiamą šviesolaidiniais kabeliais, veikusiais labai sumažinta sparta.

Mobilusis ir bevielis ryšis – pigesnė alternatyva, naudojama daugumos žmonių šioje besivystančioje šalyje – sekmadienį tebebuvo blokuojamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS