Minint pirmąsias Rusijos invazijos metines, NATO reiškia paramą Ukrainai | KaunoDiena.lt

MININT PIRMĄSIAS RUSIJOS INVAZIJOS METINES, NATO REIŠKIA PARAMĄ UKRAINAI

NATO penktadienį pareiškė ryžtingai remianti Ukrainą ir teigė, kad „Rusijos pastangos palaužti drąsių Ukrainos žmonių ryžtą žlunga“.

Praėjus metams po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios paskelbtame pareiškime NATO taip pat teigė, kad Rusija turi nedelsiant nutraukti savo karą, kuris daro poveikį pasauliniam maisto ir energijos tiekimui, ir pareikalavo, kad Maskva atsakytų už savo karo nusikaltimus.

Aljansas savo pareiškime sakė: „Mes toliau didiname politinę ir praktinę paramą Ukrainai, kuri ginasi nuo Rusijos invazijos, ir teiksime ją tiek laiko, kiek reikės, kad padėtų Ukrainai nugalėti.“

Pasak NATO, Rusija „nešą visą atsakomybę už šį karą“, kuris, anot Aljanso, pažeidė Jungtinių Tautų Chartiją ir Maskvos tarptautinius įsipareigojimus.

„Rusija neparodė tikro atvirumo teisingai ir ilgalaikei taikai“, – priduriama išplatintame pareiškime.

„Esame pasiryžę toliau daryti koordinuotą tarptautinį spaudimą Rusijai. Taip pat smerkiame visus tuos, įskaitant Baltarusiją, kurie aktyviai prisideda prie karo“, – teigė NATO.

Pastaruoju aspektu taip pat atkreipiamas dėmesys į Iraną, kuris aprūpina Rusiją smogiamaisiais bepiločiais orlaiviais.

Šią savaitę NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pakartojo JAV nuogąstavimus, jog Pekinas galimai planuoja aprūpinti Rusiją ginklais.

Pati Kinija tai neigia.

NATO pareiškime įspėjama, jog „negali būti nebaudžiamumo už Rusijos karo nusikaltimus ir kitus žiaurius nusikaltimus“.

Aljansas taip pat akcentavo, jog jo įsipareigojimas laikytis NATO steigimo sutarties, į kurią įtraukta penktojo straipsnio nuostata dėl visų šalių narių įsipareigojimo ginti viena kitą, „yra tvirtesnis ir vieningesnis nei bet kada anksčiau“.

„Esame pasirengę ginti kiekvieną sąjungininkų teritorijos centimetrą... nuo visų grėsmių ir iššūkių“, – teigiama pareiškime.

Penktasis straipsnis nėra taikomas Ukrainai, kadangi ji nėra NATO narė, bet jis apima kaimynines šalis, pavyzdžiui, Lenkiją, Rumuniją ir Lietuvą.

Pareiškime pažymima, kad Suomija, kuri ribojasi su Rusija, ir Švedija, reaguodamos į Maskvos invaziją į Ukrainą, ketina prisijungti prie Aljanso.

Be to, jame teigiama, kad „toliau stiprinsime partnerystę su Ukraina, jai siekiant euroatlantinių siekių“.

Gairės: NATO, karas Ukrainoje, Rusija, Ukraina
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS