Ukrainiečių ir rusų versijos apie kreiserio „Moskva“ likimą – skirtingos | KaunoDiena.lt

UKRAINIEČIŲ IR RUSŲ VERSIJOS APIE KREISERIO „MOSKVA“ LIKIMĄ – SKIRTINGOS

Nesutampa Ukrainos ir Rusijos pozicijos dėl trečiadienį raketų ataką patyrusio Rusijos kreiserio „Moskva“ likimo.

Ukrainos prezidento patarėjas: Rusijos kreiseris „Moskva“ – nuskandintas

Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos kreiseris „Moskva“ – nuskandintas.

„Kur yra „Moskva“? Ji nuskandinta“, – tviteryje parašė O. Arestovyčius. Nors Ukrainos vadovybė to oficialiai dar nepatvirtino, O. Arestovyčiaus įrašu tviteryje pasidalino šalies nacionalinė televizija.

Kur yra „Moskva“? Ji nuskandinta.

Remiantis Kyjivo pranešimais, Ukrainos ginkluotosios pajėgos trečiadienio vakarą smogė kreiseriui „Moskva“ dviem „Neptun“ raketomis. Nors Rusijos gynybos ministerija vėliau patvirtino, kad laivas buvo apgadintas, o jo įgula evakuota, ji pareiškė, esą ten būta tik gaisro.

Rusijos pareigūnai: „Moskva“ tebeplūduriuoja

Tuo tarpu, Rusijos pareigūnai tikina, kad Rusijos karinio Juodosios jūros laivyno flagmanas kreiseris „Moskva“, dalyvavęs Maskvos kare prieš Ukrainą, nenuskendo, o tebeplūduriuoja vandens paviršiuje, nors buvo „rimtai apgadintas“ per jame įvykusį sprogimą, ketvirtadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

„Atviros ugnies nebėra. Šaudmenų sprogimai liovėsi. Kreiseris „Maskva“ tebeplūduriuoja“, – sakoma ministerijos pranešime.

Atviros ugnies nebėra. Šaudmenų sprogimai liovėsi. Kreiseris „Maskva“ tebeplūduriuoja.

Ministerija teigia, kad šio karo laivo pagrindinę ginkluotę sudarančios raketos per incidentą nebuvo pažeistos ir kad įgula, kurią paprastai sudaro apie 500 jūreivių, buvo evakuota į netoliese Juodojoje jūroje netoliese buvusius laivus.

„Imamasi priemonių kreiseriui nutempti į uostą“, – pridūrė ministerija.

Ankstesniame Rusijos gynybos ministerijos pranešime buvo sakoma, kad „dėl gaisro kreiseryje „Moskva“ sprogo šaudmenys. Laivas buvo rimtai apgadintas“. Jame priduriama, kad gaisro priežastis tiriama.

Nepripažino, kad tapo taikiniu

Bendrovės „Planet Labs PBC“ paskelbtose palydovinėse nuotraukose matyti, kad „Moskva“ sekmadienį išplaukė iš Sevastopolio uosto Rusijos aneksuotame Krymo pusiasalyje.

Rusija nepripažino, kad „Moskva“ tapo kokios nors atakos taikiniu. Tačiau jau pats faktas, kad šis incidentas buvo oficialiai pripažintas, taps rimtu smūgiu Rusijos prestižui, jau 50 dienų tęsiantis karui, kuris plačiai laikomas Kremliaus istorine klaida.

„Moskva“ buvo pastatytas sovietiniais laikais Ukrainos Mykolajivo mieste ir buvo pradėtas eksploatuoti 9-ojo dešimtmečio pradžioje, nurodo Rusijos žiniasklaida.

510 narių įgulą turintis laivas anksčiau dalyvavo Sirijos konflikte, kur iš jūros saugojo rusų pajėgų Hmeimimo oro bazę.

Kreiseris „Moskva“ yra apginkluotas priešlaivinėmis raketomis „16 P-1000 Vulkan“, ginklais prieš povandeninius laivus, minomis, torpedomis, sakoma pranešimuose.

„Moskva“ pastaruoju metu kartu su kitais Rusijos karo laivais dalyvavo Ukrainos pietrytinio Azovo jūros uostamiesčio Mariupolio blokados operacijoje. Šis laivas karo pradžioje pagarsėjo, kai kreipėsi į Ukrainos pasieniečius, gynusius strateginę reikšmę turinčią Gyvačių salą, ir pareikalavo jų pasiduoti, bet kaip atsako sulaukė garsiosios šio karo frazės.

Iš pradžių manyta, kad Rusijos karo laivą pasiuntę ukrainiečių kariai žuvo, bet vėliau paaiškėjo, kad jie buvo paimti į nelaisvę.

Kovo pabaigoje jie buvo paleisti per apsikeitimą belaisviais, nurodo Ukrainos parlamentas.

Pasak Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenės Liudmylos Denisovos, kariai sakė, kad buvo nuvežti į nežinomą vietą ir laikomi šaltyje, patyrė nušalimų.

Gairės: karas Ukrainoje, Moskva, Rusijos karo laivas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS