N. Pelosi vyrą sužalojusiam asmeniui pareikšti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti | KaunoDiena.lt

N. PELOSI VYRĄ SUŽALOJUSIAM ASMENIUI PAREIKŠTI KALTINIMAI PASIKĖSINIMU NUŽUDYTI

Vyrui, įtariamam užpuolus JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) sutuoktinį, pirmadienį buvo pareikšti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti ir pasikėsinimu pagrobti valstybės pareigūną.

Tyrimui vadovaujanti prokurorė incidentą vadina politiškai motyvuotu.

Įtariamasis Davidas DePape'as (Deividas Dipeipas) iš Kalifornijos buvo suimtas ankstų penktadienio rytą po to, kai, kaip įtariama, įsilaužė į Pelosi šeimos namus San Franciske, ketindamas surišti įtakingą politikę ir plaktuku sulaužyti jai kelio girneles, jei ji neprisipažins dėl demokratų „melo“, nurodė JAV teisingumo departamentas teismo dokumentuose.

Pasak Teisingumo departamento, į namus įsilaužęs D. DePape'as su savimi turėjo lipnios juostos, virvės, tvirtinimo dirželių ir kitų medžiagų, tačiau ten rado tik N. Pelosi vyrą Paulą (Polą), kuriam trenkė į galvą plaktuku.

Pirmadienį federalinės valdžios institucijos apkaltino 42 metų D. DePape'ą pasikėsinimu pagrobti JAV pareigūnę ir jos šeimos nario užpuolimu dėl jos veiksmų darbe.

Keliomis valandomis vėliau San Fransisko apygardos prokurorė Brooke Jenkins (Bruk Dženkins) paskelbė apie šiam vyrui pareikštą virtinę naujų valstijos kaltinimų, kurie, pasak jos, apima „pasikėsinimą nužudyti, įsilaužimą į gyvenamąsias patalpas, užpuolimą mirtinu ginklu, prievartą prieš pagyvenusį žmogų, neteisėtą pagyvenusio žmogaus įkalinimą, taip pat grasinimus valstybės pareigūnui ir jo šeimai“.

B. Jenkins teigimu, jei D. DePape'as būtų pripažintas kaltu pagal valstijos kaltinimus, jam grėstų kalėjimas nuo 13 metų iki gyvos galvos.

Ji sakė, kad valstijos ir federalinis baudžiamasis persekiojimas vyks lygiagrečiai ir kad jos biuras sieks, kad D. DePape'as būtų sulaikytas be galimybės būti paleistam už užstatą, kai antradienį jis stos prieš teismą.

Už federalinį kaltinimą pasikėsinimu pagrobti gresia iki 20 metų kalėjimo, o už užpuolimą – iki 30 metų kalėjimo.

Ketino sužaloti N. Pelosi

Teismui pateiktame pareiškime FTB teigė, kad po suėmimo D. DePape'as pareigūnams pasakė, jog, jo nuomone, N. Pelosi yra atsakinga „už Demokratų partijos melą“.

Jis ketino laikyti N. Pelosi, kuri yra antra eilėje į JAV prezidento postą po viceprezidentės, įkaite ir kalbėtis su ja, sakoma pareiškime.

„Jei Nancy pasakytų DePape'ui „tiesą“, jis ją paleistų, o jei ji „meluotų“, jis ketino sulaužyti „jai kelių girneles“, – priduriama jame.

Jei Nancy pasakytų DePape'ui „tiesą“, jis ją paleistų, o jei ji „meluotų“, jis ketino sulaužyti „jai kelių girneles.

Tuo metu, kai įvyko incidentas, N. Pelosi San Fransiske nebuvo.

Išgirdęs, kad kažkas laužiasi į namus, P. Pelosi surinko skubios pagalbos telefono numerį 911, o tada kalbėjosi su D. DePape'u, stengdamasis nuraminti situaciją, kol atvyks policija.

Tačiau atvykusi policija pamatė, kaip jiedu grūmėsi dėl plaktuko. D. DePape'as juo smogė P. Pelosi į galvą, palikdamas vyrą be sąmonės, teigiama pareiškime.

Policija sulaikė D. DePape'ą, o 82 metų P. Pelosi buvo nugabentas į ligoninę, kur jam buvo atlikta skubi operacija dėl kaukolės lūžio ir rimtų dešinės rankos ir plaštakų sužalojimų.

Vėliau D. DePape'as pareigūnams pasakė, kad P. Pelosi „prisiėmė bausmę“ vietoj savo žmonos, nes jos nebuvo namie.

N. Pelosi vėlai pirmadienį sakė, kad jos šeimą pasiekė tūkstančiai žinučių su šiltais linkėjimais, ir nors tikimasi, kad jos vyras pasveiks, jo laukia ilga reabilitacija.

„Puikios San Fransisko  Zuckerbergo (Zukerbergo) ligoninės traumatologų komandos dėka, Paulas daro nuolatinę pažangą, bet tai bus ilgas sveikimo procesas“, – sakė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė.

Išaugusi įtampa

Užpuolimas ir bandymas pagrobti įvyko JAV išaugus politinei įtampai prieš lapkričio 8 dieną vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus. Prognozuojama, kad per juos demokratai praras daugumą N. Pelosi vadovaujamuose Atstovų Rūmuose.

Paklausta apie galimus smurto motyvus, apygardos prokurorė B. Jenkins sakė, kad, remiantis D. DePape'o pareiškimais ir jo pastabomis Pelosi namuose, „tai buvo politiškai motyvuotas“ incidentas.

Penktadienį, dar prieš paskelbiant informaciją apie P. Pelosi užpuolimą, JAV saugumo pareigūnai priešrinkiminiame žvalgybos informaciniame biuletenyje išreiškė susirūpinimą, kad dezinformacija gali paskatinti ekstremistų išpuolius.

D. DePape'as, kuris gyveno garaže netoli Ričmondo Kalifornijoje, nebuvo žinomas ekstremistas, tačiau pastaraisiais mėnesiais dalijosi nepagrįstais teiginiais, kad rinkimai buvo suklastoti, kad klimato mokslas ir vakcinos nuo COVID-19 yra netikros, kad Holokaustas buvo suklastotas, ir skelbė kitas sąmokslo teorijas.

Inti Gonzalez (Inti Gonsales), kurios motina kelerius metus buvo D. DePape'o partnerė, teigė, kad jis turėjo psichikos sveikatos problemų ir pastaruoju metu buvo pasinėręs į dešiniųjų sąmokslus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Makas

Sodinti ta kremliaus siusta zudika i elektrine kede ir pakaks rasyti apie tokius isgamas.

lietuvos temide uz toky ,,nusikaltima,,

net bylos nekeltu , maxsimum bauda 100 euru isrsssyytu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS