Neramumai Irake tęsiasi: per susirėmimus žuvo keturi protestuotojai | KaunoDiena.lt

NERAMUMAI IRAKE TĘSIASI: PER SUSIRĖMIMUS ŽUVO KETURI PROTESTUOTOJAI

Irako sostinėje Bagdade per naktį vykusius protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimus žuvo keturi protestuotojai ir dar dešimtys buvo sužeisti, ketvirtadienį pranešė medicinos ir saugumo šaltiniai.

Antivyriausybinių protestų dalyviai, kurių pagrindinė stovykla yra Bagdado Tahriro (Išsivadavimo) aikštėje, pabandė užimti tris tiltus per Tigro upę.

Saugumo pajėgos pastatė ant tiltų betono užtvaras, kad sulaikytų protestuotojus, o vėlai vakare panaudojo ašarines dujas ir kovinius šaudmenis prieš minias žmonių, susibūrusių ant Sineko ir Ahraro tiltų.

Vienas protestuotojas mirė nuo šautinės žaizdos, o trys buvo mirtinai sužaloti juos kliudžiusių ašarinių dujų kanistrų.

Žmogaus teisių aktyvistai pasmerkė saugumo pajėgas už tai, kad šaudė kariuomenei skirtus ašarinių dujų kanistrus ne į orą, o tiesiai į žmones. Šie kanistrai yra iki dešimties kartų sunkesni už skirtus teisėsaugai ir gali pramušti kaukolę arba sužaloti plaučius. Aktyvistai skelbia, kad taip žuvo jau dvi dešimtys protestuotojų.

Per praėjusios nakties susirėmimus nukentėjo daugiau nei pusšimtis žmonių; mažiausiai šeši protestuotojai buvo pašauti.

Valdžia būgštauja, kad protestuotojai per Sineko tiltą gali nusigauti iki Irano ambasados, o kirtę netoliese esantį Ahraro tiltą pasiekti Centrinio banko būstinę ir kitus vyriausybinius pastatus.

Tahriro aikštę užėmę protestuotojai smerkia Teheraną už paramą Irako vyriausybei, kurią jie laiko korumpuota ir neveiksminga, ir netgi kaltina jį palaikant jėgos naudojimą prieš demonstrantus.   

Nuo spalio 1 dienos, kai kilo protestų banga, jau žuvo daugiau kaip 330 žmonių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys. Irako pareigūnai naujos informacijos apie aukas nebepateikia.

Šie eilinių Irano piliečių protestai yra kruviniausi ir plačiausio masto per kelis dešimtmečius. Sėdimieji protestai mokyklose, prie vyriausybinių institucijų ir aikštėse vyksta Bagdade bei visoje pietinėje šiitiškoje šalies dalyje.

Daugelyje rajonų aktyviausi demonstracijų dalyviai yra mokytojai ir mokiniai. Karščiausiuose taškuose, tokiuose kaip Nasirija, Kutas, Hila ir Divanija, daugybė mokinių nelanko pamokų jau kelias savaites.

Tačiau ketvirtadienį vienas saugumo šaltinis naujienų agentūrai AFP pranešė, kad Bagdado jungtinė operacijų vadovybė leido saugumo pajėgoms pradėti tikrinti mokyklų mokinių ir ypač mokytojų sąrašus, siekiant nustatyti, kas dalyvauja protestuose.

Irako švietimo ministerijos atstovas patvirtino, kad į sostinės mokyklas įvestos saugumo pajėgos, turinčios užkirsti kelią sėdimiesiems protestams ir kelių blokavimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kas valdo iraka jei ne javsionstatytiniai taip bandidami statytiniu pagalba pumpuoti nsfta ir kt uzmacias?.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS