Nesant susitarimo su Talibanu Kataras „neprisiims atsakomybės“ už Kabulo oro uostą | KaunoDiena.lt

NESANT SUSITARIMO SU TALIBANU KATARAS „NEPRISIIMS ATSAKOMYBĖS“ UŽ KABULO ORO UOSTĄ

Kataras antradienį įspėjo, kad neprisiims atsakomybės už Kabulo oro uostą nesant „aiškių“ susitarimų dėl jo darbo su visomis suinteresuotomis šalimis, įskaitant Talibaną.

Praėjusį mėnesį JAV išvedant savo pajėgas iš Afganistano, Doha suvaidino itin svarbų vaidmenį: prisidėjo prie tūkstančių užsieniečių ir afganistaniečių evakuacijos, užmezgė dialogą su valdžią užgrobusiais talibais ir padėjo organizuoti veiklą Kabulo oro uoste.

„Turime pasirūpinti, kad viskas būtų labai aiškiai aptarta, kitaip... negalėsime prisiimti jokios atsakomybės už oro uostą“, – per spaudos konferenciją sakė užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamedas bin Abdulrahmanas Tanis).

„Šiuo metu statusas tebėra derybų objektas“, – pridūrė jis.

Turime pasirūpinti, kad viskas būtų labai aiškiai aptarta, kitaip... negalėsime prisiimti jokios atsakomybės už oro uostą.

Iš Afganistano pasitraukus JAV kariams, oro linijų „Qatar Airways“ lėktuvai kelis kartus nuskrido į Kabulą. Šiais reisais buvo atskraidinta humanitarinės pagalbos ir Dohos atstovų, taip pat išgabenta užsienio pasų turėtojų.

Du dešimtmečius trukusi JAV intervencija Afganistane baigėsi karštligišku daugiau kaip 120 tūkst. žmonių evakavimu iš Kabulo, kai į valdžią sugrįžo Talibanas.

Rugpjūčio 30 dieną Vašingtonas išvedė paskutinius savo karius iš šalies. Taip užsibaigė Amerikos ilgiausias karas – prieš pat 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių, išprovokavusių Vakarų įsiveržimą, metines.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

...Visai teisinga--[[-kad ir geranorishki?!]]okupantai --namo !!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS