Nors pietuose svilina karščiai, šiaurinę Italiją skalauja audros | KaunoDiena.lt

NORS PIETUOSE SVILINA KARŠČIAI, ŠIAURINĘ ITALIJĄ SKALAUJA AUDROS

Italijos šiaurę siaubiant audroms nuskendo vienas taksi vairuotojas, o vanduo užtvindė miestus ir sugriovė vieną tiltą, antradienį pranešė priešgaisrinė tarnyba.

Tuo metu saulės kepinamoje pietinėje šalies dalyje ūkininkai reiškia susirūpinimą dėl sausros, keliančios rimtą pavojų jų derliui.

Pirmadienį Ligūrijos regione esančioje Alesandrijos provincijoje buvo evakuota daugiau nei 100 žmonių, o ugniagesiai atliko maždaug 900 operacijų šiauriniame regione nuo Milano iki Genujos, vandeniui užliejus kelių ir geležinkelių atkarpas.

Kapriata Dorbos mieste iš krantų išsiliejęs upės vanduo nuo kelio nunešė taksi automobilį ir užliejo tiltą.

Automobiliu važiavusiam taksi keleiviui brazilui pavyko išsigelbėti ištrūkus iš automobilio ir užsikabinus už vieno medžio, pranešė žiniasklaida.

Kitame audrų nusiaubtame regione dingusiais laikomi du 61 ir 84 metų žmonės, informavo ugniagesiai.

Kaip pranešė Italijos didžiausia ūkininkų asociacija „Coldiretti“, per vieną parą Po upės vandens lygis pakilo daugiau nei 3,5 metro.

Madžorės ežere vandens lygis taip pat artėja prie rekordinio.

Italijoje „nuo rudens sezono pradžios registruojama daugiau nei trys audros per dieną – 18 procentų daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai“, sakoma ūkininkų pranešime.

„Ir nors šiaurinę dalį yra užkloję lietaus debesys... pietinėje registruojami rekordiniai karščiai ir nepakankamas kritulių kiekis kelia sausros pavojų“, – nurodoma jame.

Pasak ūkininkų, Italijoje pastebimi „klimato kaitos padariniai – išskirtiniai gamtos reiškiniai tampa norma“.

Šioje Viduržemio jūros pakrantės šalyje, kur šių metų ruduo yra vienas iš dešimties šilčiausių nuo 1800 metų, tvyrant daugiau kaip laipsniu Celsijaus aukštesnei vidutinei oro temperatūrai, pastebima „akivaizdi tropikalizacijos tendencija“, skelbia „Coldiretti“.

Prognozuojama, kad stichinių gamtos reiškinių pavojus išliks ir toliau – šiaurinę šalies dalį skalaus liūtys, o pietinėje ūkininkams nerimą kels sausros.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS