Padėtis Černobylio atominėje elektrinėje po rusų invazijos | KaunoDiena.lt

PADĖTIS ČERNOBYLIO ATOMINĖJE ELEKTRINĖJE PO RUSŲ INVAZIJOS

  • 0

Po daugiau nei mėnesio rusų pajėgos spruko iš Černobylio atominės elektrinės teritorijos. Vietiniai ir žurnalistai stebisi rusų elgesiu ir neatsargumu. Jie ne tik kasė apkasus pavojingiausioje zonoje, bet ir ten gyveno, praneša LNK.

Vladimiro Putino kariauna iš Černobylio atominės elektrinės spruko į Baltarusiją prieš savaitę. Užgrobę čia šeimininkavo maždaug mėnesį nuo pat invazijos pradžios. Ukrainos pakelti dronai įamžino, ką pridarė okupacinės pajėgos, – čia ištisas griuvėsių tinklas, rusų kariai net kasė apkasus Raudonajame miške, kuris labiausiai užterštas po 1986 m. sprogusio reaktoriaus. Kariai, įsirausę tarp radioaktyvių dulkių, netgi miegojo.

„Žmogui, bent kiek išmanančiam Černobylio istoriją, sunku patikėti, kad jie čia ne tik kasė apkasus, bet ir gyveno“, – sako šokiruota žurnalistė Natalija Nagorna.

Rusai patys išsikasė sau kapą. Spinduliuotės lygis čia toks aukštas, kad per parą gauna metinę apšvietos dozę, o jei kasa gruntą – gali netgi mirti.

„Nustebome, kad čia daug apkasų už 500 m. Kasė, kad įtvirtintų pozicijas“, – stebisi Ukrainos karys Vasyliok.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Baltarusijos ligoninėse dabar guli radiacijos paveiktų karių. Yra ir mirusių.

Ukrainiečiai įamžino, kaip atrodo Černobylis po okupantų. Vietos gyventojas Lionidas, Černobylio atominėje elektrinėje dirbęs daugiau nei tris dešimtmečius, šokiruotas karių žvėriškumo: „Sakyti, kad matėme rusų armiją, neapsiverčia liežuvis. Tai ne kariai, o vandalai, kurie plėšė viską, ką galėjo.“

Okupantai ėjo ginti rusų kalbos, kaip įsitikinęs V.Putinas, bet jo kariai rusiškai dorai netgi nemoka: „Juokingiausias momentais, kai okupantai bandė parašyti „Baltarusija“, bet padarė net tris klaidas. Rusų kalbą reikia saugoti nuo jų pačių.“

Žurnalistams pavyko per išgriautus tiltus, užminuotus miškus, metalo laužu virtusią priešo techniką prasibrauti į atskirties zoną. Pakelėje – šiukšlės, rusai paliko sausų davinių pakuočių, netgi uniformas.

Matytuose vaizduose – ir vienas iš rusų okupantų simbolių – pavogta skalbimo mašina. Vogė ir radiacijos paveiktą techniką.

„Iš Radiacinės technikos muziejaus buvo išgabenta deaktyvuota technika, norint padaryti kontrolės postus“, – teigia žurnalistė.

Černobylio ketvirtojo bloko reaktorius sprogo 1986 m. Tai didžiausia branduolinė katastrofa. Rusams dėjus į kojas, čia vėl plevėsuoja Ukrainos vėliava.

Gairės: LNK turinys, Černobylio atominė elektrinė, karas Ukrainoje, rusų kariai, radiacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS