Paryžius: pasauliui gresia energetikos chaosas, panašus į 1973-iųjų naftos krizę | KaunoDiena.lt

PARYŽIUS: PASAULIUI GRESIA ENERGETIKOS CHAOSAS, PANAŠUS Į 1973-IŲJŲ NAFTOS KRIZĘ

Rusijos karo Ukrainoje išprovokuotas energijos kainų šuolis sukels pasekmes, panašias į 1973 metų naftos krizės poveikį, trečiadienį įspėjo Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as (Briuno Le Meras).

Dabartinė energetikos krizė „savo intensyvumu, brutalumu panaši į 1973-iųjų naftos krizę“, sakė jis per spaudos konferenciją Paryžiuje.

„Kaip žinote, 1973-iaisiais atsakas sukėlė infliacijos šoką ir centriniams bankams teko smarkiai padidinti palūkanų normas, sužlugdžiusias augimą“, – pridūrė ministras.  

„Tai turi pavadinimą – stagfliacija, ir būtent to norime išvengti 2022-aisiais“, – sakė B. Le Maire'as.

Pirmą naftos krizę praėjusio amžiaus 8-o dešimtmečio pradžioje sukėlė Jom Kipuro karas, kai Egipto ir Sirijos pajėgos užpuolį Izraelį.

Keturioliktoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Šešios arabiškos šalys, priklausančios Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC), paskelbė draudimą eksportuoti naftą į žydų valstybę palaikančias šalis, įskaitant Jungtines Valstijas.

Naftos kainai padidėjus keturis kartus – iki 11,65 JAV dolerių už barelį, Vakarų šalys susidūrė su recesija ir didžiule infliacija.  

Europoje didmeninės dujų ir žalios naftos kainos šią savaitę šoko į rekordines aukštumas, tvyrant nerimui dėl tiekimo sutrikimų, susijusių su Rusijos karu Ukrainoje.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė antradienį paskelbė uždraudžiančios energijos išteklių importą iš Rusijos dėl karo Ukrainoje, išprovokuodamos dar veną kainų šuolį.

„Brent“ rūšies naftos kaina trečiadienį siekė beveik 130 dolerių už barelį.

Gairės: karas Ukrainoje, energetika, nafta, krizė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS