Paskutinis Ukrainos Zaporižios AE reaktorius atjungtas nuo energetinės sistemos | KaunoDiena.lt

PASKUTINIS UKRAINOS ZAPORIŽIOS AE REAKTORIUS ATJUNGTAS NUO ENERGETINĖS SISTEMOS

Paskutinis dar dirbantis Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės reaktorius dėl apšaudymų buvo atjungtas nuo energetinės sistemos, visai elektrinei praradus ryšį su paskutine pagrindine elektros perdavimo linija, pirmadienį pranešė Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“.

Pastarosiomis savaitėmis Zaporižios atominė elektrinė – didžiausias Europoje branduolinis objektas, buvo apšaudoma, o Kyjivas ir Maskva dėl šių išpuolių kaltina viena kitą, todėl kyla nerimas dėl galimo incidento.

„6-asis [reaktorius] buvo išjungtas ir atsietas nuo energetinės sistemos“ dėl „apšaudymo sukelto“ gaisro, sakoma „Enerhoatom“ pareiškime.

„Pasaulis vėl atsidūrė ant branduolinės katastrofos slenksčio. Vienintelis būdas užtikrinti branduolinę saugą – deokupuoti Zaporižios AE ir aplink ją sukurti demilitarizuotą zoną“, – pirmadienį po šios žinios pareiškė Ukrainos energetikos ministras Hermanas Haluščenka.

Tai buvo paskutinis veikiantis reaktorius iš šešių, po to, kai šeštadienį dėl apšaudymo buvo atjungtas penktasis reaktorius, teigiama Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pranešime.

Praėjusią savaitę Zaporižios AE lankėsi 14 TATENA ekspertų komanda, o agentūros vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) teigė, kad objektas nukentėjo per kovas.

R. Grossi ir dalis jo komandos ketvirtadienį išvyko iš objekto, tačiau keli misijos nariai liko ten, kad atliktų išsamesnę analizę.

Iš šešių Zaporižios AE likusių ekspertų keturi išvyko pirmadienį, o kiti du turėtų likti elektrinėje ilgesniam laikui, teigiama pirmadienį paskelbtame „Enerhoatom“ pranešime.

Kautynės aplink šį kompleksą pakurstė nuogąstavimus, kad gali įvykti dar viena branduolinė katastrofa, panaši į 1986 metais įvykusią tragediją Černobylyje.

Gairės: karas Ukrainoje, Zaporižios, AE, atjungtas reaktorius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS