Pirmadienį Ukrainoje planuojami devyni humanitariniai koridoriai | KaunoDiena.lt

PIRMADIENĮ UKRAINOJE PLANUOJAMI DEVYNI HUMANITARINIAI KORIDORIAI

Ukrainos vyriausybė pranešė, kad pirmadienį šalies rytuose planuojama atidaryti devynis humanitarinius koridorius.

Vicepremjerė Iryna Vereščiuk „Telegram“ tinkle pranešė, kad, be kita ko, suplanuoti maršrutai iš Mariupolio, Berdiansko ir ginčijamų teritorijų Luhansko srityje.

Pasak I. Vereščiuk, sekmadienį iš mūšių apimtų vietovių pavyko evakuoti maždaug 2 800 civilių.

Rusija ir Ukraina nuolat kaltina viena kitą sabotuojant bandymus evakuoti žmones. Apie naujausius evakuacinius koridorius pranešta, kai Maskva kiek anksčiau pareiškė, kad jos kariuomenė dabar daugiausiai dėmesio skirs Ukrainos rytams.

Keturiasdešimt septintoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Austrijos lyderis vyksta į Maskvą aptarti „humanitarinių koridorių“ Ukrainoje klausimą

Austrijos kanclerio Karlo Nehammerio (Karlo Nehamerio) vizito į Maskvą metu pirmadienį bus siekiama sušvelninti „humanitarinį pragarą Ukrainoje“, ypač prašoma suformuoti „humanitarinius koridorius“, pranešė šalies užsienio reikalų ministras.

K. Nehammeris turėtų susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Tai bus pirmasis vieno iš Europos lyderių susitikimas su Rusijos prezidentu nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną.

Nors tai „nėra kelionė su ES mandatu“, K. Nehammeris iš anksto apie ją informavo ES lyderius, žurnalistams Liuksemburge sakė Austrijos užsienio reikalų ministras Alexander'as Schallenbergas (Aleksandras Šalenbergas).

Pasak jo, K. Nehammerio nuomone,  bandant palengvinti žiaurias ukrainiečių gyvenimo sąlygas, būtina „išbandyti visas galimybes“.

Austrų ministras kalbėjo eidamas į ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuriame daugiausia dėmesio buvo skirta situacijai Ukrainoje ir galimoms tolesnėms sankcijoms Rusijai.

K. Nehammeris nusprendė vykti į Maskvą po šeštadienio vizito Kijeve ir pokalbių su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Jis yra įsitikinęs, kad „jeigu galime padaryti ką nors, kad sustabdytume šį humanitarinį pragarą, vykstantį Ukrainoje, mes tai padarysime“, sakė A. Schallenbergas.

„Nė vienas balsas, kuris prezidentui Putinui aiškiai parodo, kokia yra tikrovė už Kremliaus sienų, nėra prarastas', – nurodė ministras.

A .Schallenbergas sakė, kad K. Nehammeris perduos „labai aiškią politinę žinutę“, jog V. Putinas „izoliuoja Rusiją, kad jis morališkai pralaimės šį kartą ir kad jis daro blogai viską, ką tik galima padaryti blogai“.

Jis taip pat ragins atidaryti „humanitarinių koridorių“ civilių gyventojų evakavimui iš tokių vietų kaip Rusijos pajėgų apsuptas Mariupolio miestas, ir sudaryti galimybę „tarptautinėms humanitarinėms organizacijoms atlikti savo darbą“, kalbėjo Austrijos diplomatijos vadovas.

K. Nehammeris taip pat turėtų kalbėti apie įtariamus karo nusikaltimus Bučoje ir kituose nuniokotuose prie Kyjivo esančiuose miestuose, kur pasak ukrainiečių pareigūnų, pasitraukus rusų pajėgoms buvo rasta daugiau nei 1 200 lavonų.

Maskva neigia kaltinimus, kad jos kariai vykdo karo nusikaltimus Ukrainoje.

Tačiau aukščiausio rango Austrijos diplomatas sakė esąs „labai sukrėstas“ nusikaltimų, atskleistų Ukrainoje.

Jis ir kiti užsienio reikalų ministrai anksčiau pirmadienį susitiko su Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vyriausiuoju prokuroru Karimu Khanu (Karimu Chanu). Pasak K. Nehammerio, prokuroras pabrėžė, kad būtina patraukti atsakomybėn tuos, kurie yra atsakingi už nusikaltimus Ukrainoje.

„Negali būti nieko, kas būtų aukščiau įstatymo arba už jo ribų. Tai taikoma ir prezidentui“, – pareiškė jis.

Gairės: karas Ukrainoje, karas, Ukraina, humanitariniai koridoriai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS