Prancūzija: Rusijos vakcina „Sputnik“ – propagandos įrankis | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJA: RUSIJOS VAKCINA „SPUTNIK“ – PROPAGANDOS ĮRANKIS

Prancūzija penktadienį apkaltino Rusiją naudojant savo sukurtą vakciną nuo koronavirusinės infekcijos „Sputnik V“ kaip įrankį skleisti Maskvos įtakai ir propagandai, o ne kaip priemonę kovoti su pasauline sveikatos krize.

„Pagal tai, kaip ji yra naudojama, [ši vakcina] veikiau yra propagandos ir agresyvios diplomatijos, o ne solidarumo ir pagalbos sveikatos apsaugai priemonė“, – radijui „France Info“ sakė užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas).

Kai kurios Vakarų šalys griežtai kritikavo rusišką vakciną nuo COVID-19, bet Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, antradienį pats pasiskiepijęs „Sputniku“, atmetė šį, anot jo, „keistą“ skepticizmą.

J.-Y. Le Drianas sakė, kad tiek Rusija, tiek Kinija savo vakcinas naudoja didinti savo įtakai užsienyje „dar nepaskiepijusios savo pačių gyventojų“.

Ministras pabrėžė, kad Rusija paskelbė Tunisui parūpinsianti 30 tūkst. vakcinos dozių ir pasirūpino, kad ši žinia sulauktų „didelio žiniasklaidos dėmesio“.

Tačiau Jungtinių Tautų remiama dalijimosi vakcinomis iniciatyva COVAX šiai Šiaurės Afrikos šaliai jau parūpino 100 tūkst. dozių vakcinos nuo koronaviruso , o iki gegužės Tunisas turėtų gauti dar 400 tūkst. dozių, nurodė prancūzų diplomatijos vadovas.

„Štai kaip atrodo tikrasis solidarumo darbas, tikrasis bendradarbiavimas sveikatos apsaugos srityje“, – pabrėžė J.-Y. Le Drianas.

Atmetė kaltinimus

Kremlius penktadienį atmetė kaltinimus, kad Rusija ir Kinija naudoja savo sukurtas vakcinas nuo koronaviruso kaip geopolitinės įtakos darymo įrankius po kaltinimų, esą šios dvi valstybės naudojasi savo preparatais, kad sustiprintų savo įtaką užsienyje.

Rusija kreipėsi į Europos vaistų reguliavimo tarnybą, prašydama leisti platinti jos sukurtą vakciną „Sputnik V“ 27 valstybių bendrijoje, tačiau atsakymo dar negavo.

Tuo metu rusų vakcinos kūrėjai stengiasi prastumti „Sputnik V“ – pavadintą pagal pirmąjį Sovietų Sąjungos paleistą dirbtinį Žemės palydovą – į kitus regionus ir sako, kad šį preparatą jau registravo 55 pasaulio valstybės.

Tačiau gyventojų skiepijimo programa Rusijoje vyksta lėčiau nei daugelyje kitų šalių.

Šios savaitės pradžioje po dvi reikalaujamas vakcinos dozes buvo gavę tik 4 mln. iš 144 mln. Rusijos gyventojų, dar 2 mln. buvo paskiepyti pirmąja vakcinos doze.

Rusija „Sputnik V“ įregistravo rugpjūtį, dar neatlikus didelio masto klinikinių bandymų, todėl daugelis ekspertų baiminosi, kad šis žingsnis buvo pernelyg skubotas.

Vėlesni vertinimai buvo daugiausiai teigiami: autoritetingo medicinos žurnalo „The Lancet“ paskelbti tyrimų rezultatai rodo, kad „Sputnik“ yra saugi vakcina ir kad jos veiksmingumas viršija 90 procentų.

Europos vaistų agentūra (EVA) šį mėnesį pradėjo „Sputnik V“ vertinimo procedūrą – svarbų žingsnį, galintį vesti į pirmosios ne Vakarų šalyje sukurtos vakcinos patvirtinimą, kad ją saugu naudoti Europos Sąjungoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS