Prasideda slapti pasitarimai: tai būtų galingas smūgis A. Lukašenkai | KaunoDiena.lt

PRASIDEDA SLAPTI PASITARIMAI: TAI BŪTŲ GALINGAS SMŪGIS A. LUKAŠENKAI

  • 0

Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje nepripažintą Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką gali įtraukti į ieškomų asmenų sąrašą.

Tokia perspektyva gąsdina A. Lukašenką, jis jau ieško būdų, kaip reabilituotis, sakė Baltarusijos jungtinio pereinamojo laikotarpio kabineto vadovo pavaduotojas Pavelas Latuško.

„Tai labai rimtai paveikė A. Lukašenkos režimą. Nes manau, kad šiandien jis pirmą kartą supranta, kad artėja lūžis, dėl kurio jis gali būti įtrauktas į ieškomų asmenų sąrašą kaip karo nusikaltėlis. Tai prieštarauja visai jo filosofijai, pagal kurią jis savo valdymo sistemą kūrė beveik 30 metų. Jis norėjo patekti į istoriją kaip toks kūrėjas, žmogus, sukūręs gražią šalį, kuri tik jo dėka tokia tapo. Ir dabar jis baigia karjerą, jei manysime, kad jam bus išduotas suėmimo orderis kaip karo nusikaltėliui. Jam tai – smūgis į pasididžiavimą. Stiprus, psichologinis smūgis“, – pažymėjo P. Latuško.

Anot jo, A. Lukašenka pradėjo darbus, kuriais siekiama atkurti jo įvaizdį.

„Jis, mūsų žiniomis, netgi surengė kelis uždarus posėdžius ir nurodė Užsienio reikalų ministerijai reabilituoti jo įvaizdį Jungtinėse Tautose. Jo pasiuntiniai išvyko į Niujorką, bandydami pasiteisinti. Bet teisinsiesi ar nesiteisinsi – yra kaltė. Jis taip pat nurodė slaptosioms tarnyboms tai neutralizuoti“, – sakė P. Latuško.

Opozicionieriaus teigimu, A. Lukašenkos sulaikymo orderis paveiks Baltarusijos elitą.

„Baltarusijos visuomenė nėra Rusijos visuomenė. Rusijoje dauguma palaiko Putiną, dauguma palaiko karą. Baltarusijoje dauguma nepritaria Lukašenkai ir dauguma nepritaria karui. Dar vakar pasirodė nauji sociologiniai duomenys, kurie aiškiai apie tai byloja. Pats faktas, kad jam gali būti užklijuota tokia juoda etiketė, yra labai rimtas smūgis A. Lukašenkos aplinkai. Tai yra destabilizacija, to elito, kurį jis subūrė apie save, skilimas“, – pridūrė jis.

P. Latuško taip pat sakė, kad jau renkami Lukašenkos nusikaltimų įrodymai.

„Ruošiamas naujas mūsų smūgis. Tai bus siejama su Lukašenkos režimo įvykdytais nusikaltimais žmoniškumui. Iš tikrųjų, jau surinkome dokumentų rinkinį, kuris labai aiškiai įrodo, kad Lukašenka vadovauja organizuotai nusikalstamai grupuotei, vykdančiai nusikaltimą žmoniškumui. Tai darome kartu su Lietuvos teisininkais. Ši medžiaga taip pat turi pasiekti Tarptautinį baudžiamąjį teismą“, – sakė jis.

Gairės: Aliaksandras Lukašenka, Haga, Pavelas Latuško, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS