Prie sprogimo Kramatorske galimai prisidėjęs ukrainietis: manęs paprašė nufilmuoti | KaunoDiena.lt

PRIE SPROGIMO KRAMATORSKE GALIMAI PRISIDĖJĘS UKRAINIETIS: MANĘS PAPRAŠĖ NUFILMUOTI

  • 0

Siaubas ir panika – rusų kariai trečiadienio vakarą smogė Ukrainos rytuose esančio Kramatorsko kavinei, įsikūrusiai pačiame centre, praneša LNK.

„Išvažiavau iš čia prieš penkias minutes. Prieš penkias minutes mūsų jau nebūtų gyvų“, – kalbėjo vaizdus filmavęs vyras.

Kitame vaizdo įraše matyti sužeistas aštuonių mėnesių kūdikis. Laimė, jo gyvybei pavojus negresia. Aukų ir sužeistųjų skaičius nuolat auga. Tarp žuvusiųjų – ir vaikai.

Pranešama, kad okupantų smūgis pražudė seseris dvynes. Jos šiemet baigė aštuntą klasę ir rugsėjį būtų šventusios 15-ąjį gimtadienį.

„Gelbėtojai dirba. Pastarąsias dešimt valandų bandė suskaldyti didžiulį bloką – tikimės, kad po juo esantys žmonės, kaip spėjama, du civiliai, vis dar gyvi“, – kalbėjo Kramatorsko karinės administracijos vadovas Oleksandr Gončarenko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Iš kavinės liko griuvėsių krūva. Ji buvo populiari ir tarp vietinių, ir tarp savanorių, karių bei žurnalistų. Kavinėje smūgio metu vakarieniavo ir užsieniečių. „Sėdėjome kavinėje keturiese. Nieko negirdėjome. Tik staiga buvo garsus „bum“. Aplink dūmai, žmonės guli ant žemės, rėkia. Tai buvo didžiulis smūgis. Mums labai pasisekė, kad likome gyvi“, – pasakojo užsienietis.

„Nukentėjusiesiems teikiama visa reikalinga pagalba. Tiems, kuriems reikia operacijos ar kitokios skubios pagalbos, vežami į kaimyninius regionus. Ten jiems jau atliekamos operacijos. Ateityje bus sprendžiamas ir reabilitacijos klausimas – sakė Donecko karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko.

Per sprogimą nukentėjo ir aplink esantys daugiabučiai, ir kiti pastatai, automobiliai. Kramatorskas yra tik maždaug už 40 kilometrų nuo fronto linijos ir naudojamas kaip gyvybiškai svarbus logistikos centras. Jis – vienas didžiausių vis dar Ukrainos kontroliuojamų miestų šalies rytuose.

„Kiekviena tokia teroro apraiška mums ir visam pasauliui vėl ir vėl įrodo, kad Rusija nusipelno tik vieno dalyko dėl visko, ką ji padarė, – pralaimėjimo ir tribunolo. Teisingų ir teisėtų veiksmų visiems Rusijos žudikams ir teroristams“, – teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė įtariamą atakos bendrininką. Teigiama, kad tai Rusijos žvalgybos tarnybų užverbuotas vietinės dujų transportavimo įmonės darbuotojas. Jam esą buvo pavesta rinkti ir perduoti informaciją apie vietos kritinės infrastruktūros objektų ir objektų, kuriuose masiškai telkiasi civiliai, koordinates.

„2023-ųjų birželio birželio 27-ąją man paskambino Rusijos armijos karininkas iš Donecko Liaudies Respublikos. Jis manęs paprašė nufilmuoti kavinę „Rio“, esančią šalia viešbučio. 17 val., po darbo, nuvažiavau kavinę, kurioje buvo žmonių, tarp jų – ir vaikų. Nusiunčiau įrašą ir nuvažiavau namo. O žiūrėdamas žinias sužinojau, kad į kavinę „Rio“ buvo paleistos raketos. Žuvo daug civilių – moterų, vaikų“, – pasakojo nufilmuoti kavinę paprašytas vyras.

Rusija kaip ir dėl visų kitų atakų prieš civilius kaltės nepripažįsta. Kremliaus atstovas pareiškė, kad Ukrainoje Rusijos kariai smogė tik į karinius taikinius. Tai – didžiausias aukų skaičius per aviacijos antskrydį nuo balandžio.

Daugelis Ukrainos miestų pastaraisiais mėnesiais sustiprino oro gynybą iš dalies dėl Vakarų sąjungininkų dovanotos įrangos. Dėl to aukų smarkai sumažėjo, bet, kaip rodo šis incidentas, Rusija vis tiek gali toliau masiškai žudyti žmones ir naikinti infrastruktūrą.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Kramatorskas, kavinė, sprogimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS