Pulitzerio premijų taryba pagerbė karą nušviečiančius ukrainiečių žurnalistus | KaunoDiena.lt

PULITZERIO PREMIJŲ TARYBA PAGERBĖ KARĄ NUŠVIEČIANČIUS UKRAINIEČIŲ ŽURNALISTUS

Pulitzerio (Pulicerio) premijų taryba pirmadienį pagerbė ukrainiečių žurnalistus už „drąsą, ištvermę ir ryžtą teisingai“ nušviesti Rusijos invaziją į jų šalį.

Niujorko Kolumbijos universitetui paskelbus 2022 metų prestižinių apdovanojimų laureatus, taryba Ukrainos žurnalistams skyrė „specialų apdovanojimą“.

„Pulitzerio premijos taryba džiaugiasi galėdama skirti Ukrainos žurnalistams specialų apdovanojimą už jų drąsą, ištvermę ir ryžtą rengti teisinga informacija paremtus reportažus per negailestingą Vladimiro Putino invaziją į jų šalį ir jo propagandos karą Rusijoje“, – sakė premijų administratorė Marjorie Miller (Mardžori Miler), paskelbdama apie apdovanojimą.

„Nepaisant bombardavimų, pagrobimų, okupacijos ir net mirčių jų gretose, jie atkakliai stengiasi pateikti tikslų siaubingos tikrovės vaizdą, darydami garbę Ukrainai ir viso pasaulio žurnalistams“, – pridūrė ji.

Nepaisant bombardavimų, pagrobimų, okupacijos ir net mirčių jų gretose, jie atkakliai stengiasi pateikti tikslų siaubingos tikrovės vaizdą.

Komitetas žurnalistams ginti (Committee to Protect Journalists, CPJ) skelbia, kad nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną Ukrainoje žuvo mažiausiai septyni žurnalistai, tarp jų trys ukrainiečiai.

JAV dienraštis „The New York Times“ (NYT) šiemet pelnė daugiausiai – tris – Pulitzerio naujienų kategorijų apdovanojimus.

Pulitzerio premija tarptautinių reportažų kategorijoje dienraščiui buvo skirta už tai, kad jis atskleidė, jog per JAV vadovaujamus antskrydžius Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Iraką, Siriją ir Afganistaną, žuvo daugybė civilių gyventojų.

NYT taip pat pelnė premiją už reportažą nacionalinio masto tema – už tyrimą apie policijos vykdomas patikras Jungtinių Valstijų keliuose, nekart pasibaigusias neginkluotų vairuotojų mirtimi nuo pareigūnų rankos.

NYT kritikė Salamishah Tillet (Salamiša Tilet) laimėjo kritikos kategorijoje – už straipsnius apie rasę mene ir kultūroje.

JAV dienraštis „The Washington Post“ pelnė Pulitzerio premiją „už tarnybą visuomenei“ – už „įtikinamai papasakotą ir vaizdžiai pateiktą pasakojimą“ apie JAV Kapitolijaus šturmą, kurį 2021 metų sausio 6 dieną surengė buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkai.

Penki fotoagentūros „Getty“ fotografai laimėjo naujienų fotografijos kategorijoje – už „išsamias ir nuosekliai prikaustančias nuotraukas“, kuriose užfiksuotas Kapitolijaus šturmas.

Jie pasidalijo prizą su dienraščio „Los Angeles Times“ fotožurnalistu Marcusu Yamu (Markusu Jamu), kuris buvo apdovanotas už praėjusią vasarą įamžintą JAV pasitraukimą iš Afganistano.

Keturi naujienų agentūros „Reuters“ fotografai, tarp jų indas Danishas Siddiqui (Danišas Sidikis), kuris pernai liepą žuvo nušviesdamas Afganistano saugumo pajėgų ir Talibano kovas, pelnė Pulitzerio apdovanojimą meninės fotografijos kategorijoje – už Indijos kovos su COVID-19 nušvietimą.

Gairės: pulitzerio premija, ukrainiečiai žurnalistai, premija, karas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS